Βουλγαρία: 1,2 εκατ. βούλγαροι ζουν με λιγότερα από 108 ευρώ το μήνα

Μάιος 28, 2010



Περίπου 1,2 εκατ. Βούλγαροι είναι φτωχοί και ο αριθμός τους δεν  παρουσιάζει διακυμάνσεις, ανέφερε η βουλγαρική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια χθες, Παρασκευή.

«Η φτώχια στη χώρας μας», γράφει το πρακτορείο Στάνταρτ, «δεν διαφέρει σημαντικά από τα άλλα κράτη της ΕΕ και ιδιαίτερα των νέων χωρών (ανατολικά κράτη) αλλά είναι σημαντικές οι διαφορές που παρουσιάζονται με τα όρια της φτώχιας»

Στη Βουλγαρία το 21,1 τοις εκατό του ατομικού εισοδήματος είναι κάτω από το επίσημο όριο της φτώχιας που είναι τα 211 BGN ή 108 Ευρώ.

Το κοινωνικό μερίδιο των φτωχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο ποσοστό του 17 τοις εκατό του πληθυσμού.

Το όριο της φτώχιας σε ευρώ για τη Βουλγαρία είναι 2,8 φορές μικρότερο, σε σύγκριση με τις χώρες που προσχώρησαν τελευταία στην ΕΕ, και 13 φορές χαμηλότερο από εκείνο των παλαιών κρατών μελών, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Μέχρι το τέλος του έτους, η Βουλγαρία θα έχει εφαρμόσει μια εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού» δήλωσε στο συνέδριο η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αφάλισης, Βαλεντίνα Συμεόνοβα.

Ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Βουλγαρία Φλόριαν Φίχτλ δήλωσε ότι η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της φτώχιας και επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εκπαίδευση των ευάλωτων ομάδων ώστε να ενταχθούν στο σύστημα παραγωγής.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος