Μας παίζουν μπαλάκι τα Σκόπια...




Μάιος 10, 2010

Η Ελλάδα άνοιξε τα χαρτιά της ως προς τη διένεξή της με τα Σκόπια. Δημοσιοποίησε τις θέσεις, δήλωσε ότι αποδέχεται με βάρος καρδίας το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», κοινοποίησε τις θέσεις της για την ταυτότητα για τη γλώσσα.

Η άλλη πλευρά το …χαβά της.

Η ελληνική πρωτοβουλία εκλήφθηκε ως υποχώρηση.

Την πρώτη φάπα την φάγαμε ήδη με τη «Μακεδονική Προεδρία» στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Όχι, λέγαμε, όχι! Και τελικά …συμβιβαστήκαμε με αυτό που θέλανε οι Σκοπιανοί.

Εξωτερική πολιτική

Και τώρα μετά από τις συνεχείς ελληνικές ήττες έρχεται ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων να δηλώσει πως «εμείς επιδιώκουμε να μπούμε στην ΕΕ, εκτός αν η Ελλάδα, για ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ δεν μας ξαναμπλοκάρει…

Γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα του «κανάλ 5», επακριβώς:

«Η πραγματική ευκαιρία για έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τον επόμενο μήνα.

Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι το τέλος της ισπανικής προεδρίας θα σημάνει με ένα καλό για την πΓΔΜ. Φυσικά δεν υφίσταται μια διαβεβαίωση για αυτό, εκατό τοις εκατό.

»Η Ελλάδα μπορεί και πάλι να μας μπλοκάρει σε αυτό το διάστημα, αλλά η «Μακεδονία» είναι, ήδη, έτοιμη για αυτό το κακό σενάριο», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι.

Οι δηλώσεις του σκοπιανού υπουργού έγιναν στη διάρκεια της συζήτησης που «διοργανώθηκε με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης» (σ.σ. χθες, 9  Μαίου, ήταν η ‘ημέρα της Ευρώπης’)

Μάλιστα ο υπουργός των Σκοπίων θα προσθέσει και τα εξής:

«Νομίζω ότι η ισπανική προεδρία είναι μια καλή ευκαιρία, για να είμαστε ειλικρινείς. Δεν θα εκπλαγούμε όμως αν ο νότιος γείτονάς μας, η Ελλάδα, πάλι για ιδιοτελείς λόγους, εμποδίσει την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη της ‘Μακεδονίας’ »

Από ό, τι αντιλαμβάνεται κανείς, οι σκοπιανοί δεν έχουν λάβει ΚΑΝΕΝΑ μήνυμα ακόμα.

Εμείς, όπως δείχνουν τα πράγματα, τους ακολουθούμε με γεροντοκορίστικη  υπομονή και σοβαρότητα…



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος