Σκόπια: Φοβούνται επίθεση από αλβανικές ομάδες του Κοσσυφοπεδίου






Μάιος 9, 2010 – 23:45

Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις ότι η κατάσταση ασφαλείας στα σύνορα των Σκοπίων με το Κοσσυφοπέδιο είναι ήρεμη και βρίσκεται υπό έλεγχο, εντούτοις υπάρχει μια ασυνήθιστη κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων της πΓΔΜ σε σημεία των συνόρων που θεωρούνται επικίνδυνα για διέυλευση ένοπλων αλβανικών τμημάτων.

Στην περιοχή του Κουμάνοβο και κατά μήκος των συνόρων στο όρος Καραντάκ η σκοπιανή ηγεσία ενδυνάμωσε τις υπάρχουσες δυνάμεις από άνδρες άλλων σημείων της χώρας.

Εδόθη, ήδη, διαταγή στους κατοίκους των οικισμών της περιοχής να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Μάλιστα στην τοποθεσία που έχει το όνομα «Μπασίνεκ» όπου οι κάτοικοι του χωριού Λούμπετεν έχουν τα ζωοστάσιά τους, η αστυνομία διέταξε τους ζωοτρόφους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

«Δύο μέρες πριν η αστυνομία μας διέταξε να εγκαταλείψουμε βιαστικά το βουνό. Τώρα ξαναήρθαν και μου είπαν να εγκαταλείψω την περιοχή. Δεν ξέρω που να πάω» δήλωσε ένας κάτοικος του χωριού Λούμπετεν ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του.

Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αστυνομικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην περιοχή αυτή. Το υπουργείο Εσωτερικών, πάντως, διαψεύδει το γεγονός αυτό μέσω του πρακτορείου ‘ΜΙΑ’ τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση και οτιδήποτε παρουσιάστηκε οφείλεται σε ασκήσεις.

«Στα πλαίσια της άσκησης ενημερώθηκαν οι βοσκοί να αποσύρουν τα πρόβατά τους από την περιοχή για να μην φέρει ευθύνη το Υπουργείο Εσωτερικών» δήλωσε ο Ίβο Κοτέβσκι, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Αστυνομία δεν έχει την υποχρέωση να ενημερώσει του κατοίκους για ενδεχόμενη άσκηση. «Η κατάσταση στην περιοχή είναι ήρεμη και δεν υπάρχουν πληροφορίες για κάποιο περιστατικό», είπε ο Κοτέβσκι.

Η περιοχή ήταν σε στενή παρακολούθηση στα γεγονότα του 2001 ιδιαίτερα στα περάσματα του όρους Καραντάκ, για τυχόν εισβολή σε αυτήν από άνδρες του UCK. Τον Αύγουστο, μάλιστα, του 2001 σκοτώθηκαν οκτώ σκοπιανοί αστυνομικοί. Ο θάνατός τους χρεώνεται στους Αλβανούς του UCK.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος