Αλβανοί Σκοπίων: Ζητούν συνεργάτες από Κόσσοβο και Αλβανία για συγγραφή της ιστορικής εγκυκλοπαίδειας…


Σκόπια 12 Μαίου 2010.

Η νέα ιστορική εγκυκλοπαίδεια του κράτους των Σκοπίων θα βαφτιστεί «Εγκυκλοπαίδεια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και όχι «Μακεδονική» όπως συνέβη στην προηγούμενη έκδοσή της, είπε ο Βαλλάνζε Ριστόβσκι.

Αυτό δημοσιεύει σήμερα η αλβανική εφημερίδα της Πρίστινα (Κοσσυφοπέδιο) ‘Κόχα’.

Η προηγούμενη έκδοση ήταν μια εθνική εγκυκλοπαίδεια η οποία δεν παρουσίαζε τον πολυεθνικό χαρακτήρα της πΓΔΜ, σημειώνει η εφημερίδα.

Στη νέα συντακτική ομάδα της Εγκυκλοπαίδειας, στην οποία δίνουν μεγάλη σημασία οι διανοούμενοι της χώρας αυτής, συμπεριλαμβάνονται τώρα και Αλβανοί.

«Η νέα συντακτική ομάδα είχε μέχρι τώρα δύο συναντήσεις διερευνητικού χαρακτήρα και  με μια νέα κριτική προσέγγιση στην παλιά έκδοση της εγκυκλοπαίδειας, η οποία αποσύρθηκε από την κυκλοφορία και εκφράζει τώρα, η νέα ομάδα, τη θέση της ότι είναι έτοιμη να δημιουργήσει το νέο πνευματικό θησαυρό. Το πιο πιθανό είναι να ονομαστεί «Εγκυκλοπαίδεια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» δήλωσε ο ακαδημαϊκός, αλβανικής καταγωγής, Αλαζντίν Αμπάζι.

Ο αλβανός ακαδημαϊκός πρόσθεσε ότι η νέα εγκυκλοπαίδεια δεν θα περιέχει προσβλητικά στοιχεία για τους Αλβανούς, όπως η παλαιότερη έκδοση, ούτε θα αντιτίθεται προς το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

(σ.σ. Η προηγούμενη έκδοση εμπεριείχε κεφάλαια στα οποία γινότανε μνεία για μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας που εκπαίδευαν Αλβανούς προκειμένου να ενταχθούν στον ‘Απελευθερωτικό Στρατό Κοσσυφοπεδίου’ - UCK. Για το θέμα αυτό αντέδρασαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία και το καθεστώς των Σκοπίων απέσυρε την έκδοση και απέλυσε τους συνεργάτες της εγκυκλοπαίδειας)

Στο μεταξύ, ορισμένα μέλη της συντακτικής επιτροπής που είναι αλβανικής καταγωγής, δήλωσαν ότι θα ζητήσουν βοήθεια, συνεργατών, για τη συγγραφή της αλβανικής ιστορίας της πΓΔΜ, από ομοεθνείς τους της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου.

Η υπόθεση της έκδοσης αυτής της περίφημης εγκυκλοπαίδειας όπως φαίνεται έχει αρκετό μέλλον ακόμη, αφού οι σχέσεις μεταξύ των δύο κύριων εθνοτήτων αυτής της μικρής χώρας είναι τεταμένες.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος