Αλβανός συγγραφέας Κανταρέ: «Οι Αλβανοί δεν έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους»

Μάιος 18, 2010



Ρώμη. Από το Παρίσι ο αλβανός συγγραφέας ζητεί το πράσινο φως για το άνοιγμα των αρχείων του αλβανικού κράτους.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική σελίδα της ιταλικής εφημερίδας «Λα Στάμπα», θα πει ότι «οι Αλβανοί δεν έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους. Η εκδίκηση είναι το άλλοθι, η δικαιολογία, αλλά η …αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί».

Ο Ισμαήλ Κανταρέ δήλωσε τα παραπάνω με την ευκαιρία της έκδοσής του βιβλίου του «IL Mostro» στην Ιταλία. Το νέο του βιβλίο είναι ένα μικρό μυθιστόρημα που αναφέρεται στη διαδρομή και την ταυτότητα της χώρας του από τη βυζαντινή περίοδο μέχρι σήμερα και γράφηκε στα χρόνια του κομμουνισμού.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της Αλβανίας, θα πει ότι δεν βρίσκεται σε κάποια αξιοζήλευτη θέση.

«Το σίγουρο είναι ότι έχει πέσει η δικτατορία αλλά η απολυταρχική νοοτροπία παραμένει ίδια. Η Αλβανία εξακολουθεί να μη υλοποιεί την αποσύνδεση από το παρελθόν της, έχει κλειδωμένα τα μυστικά της αρχεία. Και αυτή η έλλειψη γνώσης του παρελθόντος, έχει αρνητικό αντίκτυπο. Επιτρέπει την κερδοσκοπία, τη διαφθορά. Ορισμένοι γνωρίζουν μυστικά του κράτους και τα εκμεταλλεύονται. Πρώην πληροφοριοδότες και κατάσκοποι έχουν γίνει είδος θησαυρού για τα δύο πολιτικά στρατόπεδα που χρησιμοποιούν τις πληροφορίες τους ως απειλή στο άλλο κόμμα. Οι Αλβανοί δεν έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους…»



(Η συνέντευξη του Ισμαήλ Κανταρέ δόθηκε στον Domenico Qurico και δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του «La Stampa»)



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος