Βουλγαρία: «Δεν θα επηρεαστούν οι τράπεζες από την ελληνική κρίση»





Μάιος 18, 2010

Οι βουλγαρικές τράπεζες είναι απίθανο να επηρεαστούν από την κρίση της Ελλάδας, αυτή, όμως, θα επιδράσει αρνητικά στην βουλγαρική οικονομία. Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η βουλγαρική κυβέρνηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, θεωρείται ανεπαρκές.

Τα παραπάνω σημειώνει σήμερα η «Ντόιτσε Βέλλε» στη βουλγαρική της έκδοση.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς εταίρους της Βουλγαρίας. Το ένα τρίτο σχεδόν των βουλγαρικών τραπεζών είναι ελληνικής ιδιοκτησίας και περίπου το 10% των βουλγαρικών εξαγωγών κατευθύνονται μέσω των μεγάλων οικονομικών δυσκολιών στον νότιο γείτονα της χώρας.

Τι επιπτώσεις θα έχει η ελληνική κρίση στην βουλγαρική οικονομία;

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τις τράπεζες

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Αναλύσεων της Βιέννης, Γκάμπορ Χούνια, πιστεύει ότι δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες οι βουλγαρικές τράπεζες λόγων των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας.

«Η ελληνική κρίση προέρχεται κυρίως από το δημόσιο τομέα. Το ελληνικό πακέτο διάσωσης θα επιτρέψει στο δημόσιο τομέα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τον ιδιωτικό τομέα και ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμία επιβάρυνση στις τράπεζες της χώρας. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει λόγος απόσυρσης των τραπεζών από την βουλγαρική αγορά».

Πλήγμα στις ατομικές επιχειρήσεις



Ωστόσο η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί παρά να επηρεάσει αρνητικά άλλες πτυχές της βουλγαρικής οικονομίας, λέει ο Χούνια.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και από αυτήν θα επηρεαστούν οι παραμεθόριες επιχειρήσεις και αυτές που ασχολούνται με τον τουρισμό».



Ως συνέπεια της κρίσης στην Ελλάδα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίσουν τώρα ισχυρές πιέσεις να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα, επισημαίνει ο οικονομικός αναλυτής του Ινστιτούτου της Βιέννης

Η Βουλγαρία, της οποίας το έλλειμμα είναι ένα από τα χαμηλότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αναζωογόνηση της οικονομίας, γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βουλγαρίας είναι η συρρίκνωση της οικονομίας της.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος