Αλβανική Εφημερίδα: Σενάρια ανατροπής του Γκρουέφσκι






Μάιος 8, 2010



Ανώτερος λειτουργός του κόμματος του Γκρουέφσκι, που ζήτησε την ανωνυμία του, δήλωσε ότι στην πΓΔΜ ο κίνδυνος που υπάρχει για εθνική σύγκρουση δεν είναι παρά ένα σενάριο της αντιπολίτευσης αλλά και διεθνών φορέων, που πιέζουν τη σημερινή κυβέρνηση να δεχθεί αλλαγή του ονόματος και της εθνικής ταυτότητας.

Τα ανωτέρω σημειώνει η αλβανική εφημερίδα ‘Στάρτ’ σε σχετική ανταπόκρισή της από τα Σκόπια.

Οι διεθνικές σχέσεις, όπως αναφέρεται από τον κομματικό μηχανισμό του Γκρουέφσκι, σημειώνει η εφημερίδα, χρησιμοποιούνται ως εργαλείο εκφοβισμού της σημερινής κυβέρνησης δίνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι αν μέχρι τον Ιούνιο δεν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης.

Τα ανώτερα στελέχη του κόμματος VMRO-DPMNE πιστεύουν ότι ετοιμάζεται παρόμοιο σενάριο με εκείνο του 2001, τότε που η εξέγερση των Αλβανών αποσοβήθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Λούπκο Γκεοργκιέφσκι.

Το μεγαλύτερο μέρος των σκοπιανών δεν αισθάνεται ένοχο για την επιδείνωση των διεθνικών σχέσεων μέσα στην τοπική κοινωνία.

Σχετικά με το σενάριο αυτό, υπήρξε αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης SDSM, του Μπράνκο Τσερβενκόφκσι, ο οποίος κατηγόρησε τον Νίκολα Γκρουέφσκι ως ένοχο των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος