ΑΛΒΑΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ: Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ




Μάιος 5, 2010



«Η τοποθέτηση των μνημείων στην πλατεία της πόλης των Σκοπίων, κατά προτροπή του Γκρουέφσκι, την μετέτρεψε σε βουλγαρική» σύμφωνα με εκτιμήσεις του αλβανού ιστορικού Σκεντέρ Χασάνι, όπως δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ‘Λάιμ’.

«Η τοποθέτηση των αγαλμάτων του Γκότσε Ντέλτσεφ, του Ντάμε Γκρούεφ, του Βάνσο Μιχαήλοφ, του Τοντόρ Αλεξαντρόφ, του Γιάνε Σαντάνσκι, του Γκλικόρ Περλίτσεφ και πολλών άλλων είναι μνημεία ηρώων της βουλγαρικής ιστορίας και όχι της ιστορίας των Σκοπιανών.

»Ως ουδέτερος ιστορικός, που δεν ανήκω ούτε στη σκοπιανή εθνότητητα αλλά ούτε και στη βουλγαρική, μπορώ να πω με ιστορικά επιχειρήματα ότι αυτοί οι ήρωες ανήκουν στη βουλγαρική ιστορία» δήλωσε ο Χασάνι σχολιάζοντας τα αγάλματα που στήνουν οι Σκοπιανοί στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσάς τους και ισχυρίζεται πως κανένας από αυτούς δεν ανήκει στους λεγόμενους «Μακεδόνες ήρωες».

Ο Αλβανός ιστορικός αναφέρει, σε αντίθεση όπως λέει, με τον σλαβομακεδόνα ιστορικό Vlado Popovski, δεν υπήρχαν Μακεδόνες ως έθνος στη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, αλλά μόνον οι Αλβανοί,οι Βούλγαροι και οι Έλληνες.

Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η ιστορία που παρουσιάζουν οι Σκοπιανοί ιστορικοί είναι δική τους επινόηση και δεν αναφέρεται σε καμιά ιστορία των γειτονικών λαών...
"Είναι φαντασίωση που ξεκίνησε μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο", είπε χαρακτηριστικά ο αλβανός ιστορικός.




Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος