Βουλγαρία: Απάτη ‘αλά Ελλάδας’

Ιούνιος 10, 2010

Για απάτη ελληνικού τύπου κατηγορείται η Βουλγαρία, για παραποίηση, δηλαδή, των στατιστικών στοιχείων της χώρας και της κατάθεσής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως, σημειώνουν οι βουλγαρικές εφημερίδες, η απάτη χαρακτηρίζεται ‘αλά Ελλάδας’ που είχε παραποιήσει και αυτή τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας.

Η καχυποψία από την οποία διακατέχεται, πια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οδήγησε στον εντοπισμό των παραποιημένων στοιχείων.

Εστάλη οικονομική επιτροπή ελέγχου στη Βουλγαρία να αξιολογήσει την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της χώρας ώστε να φθάσει στα πραγματικά νούμερα το δημόσιο έλλειμμα της Βουλγαρίας.

Η δημοσίευση έγινε από την ηλεκτρονική έκδοσης του Euraktiv, στην οποία συμμετέχει η Βουλγαρία.

Ο Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου την περασμένη Τρίτη, έπειτα από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών στο Λουξεμβούργο, ότι η Επιτροπή έχει ‘αμφιβολίες’ σχετικά με τα βουλγαρικά στατιστικά στοιχεία του προϋπολογισμού και ότι «μεθοδολογική αποστολή» θα σταλεί στη Σόφια για να εκτιμήσει την πραγματική κατάσταση.

Οι Βρυξέλλες εντόπισαν διάσταση μεγάλη στο αναμενόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού με αυτό το οποίο κατατέθηκε.

Τα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη διαφορά του ελλείμματος είναι αβάσιμα.

Χθες ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι η Eurostat θα αναλύσει το βουλγαρικό αναθεωρημένο έλλειμμα της τάξης του 1,9 τοις εκατό σε 3,9 τοις εκατό καθώς και τις αλλαγές στην νομισματική προοπτική.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος