Αιφνιδιαστική επίσκεψη Σέρβου προέδρου στα Σκόπια




Ιούνιος 9, 2010 -21:10



Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, μετέβη αιφνιδιαστικά σήμερα στα Σκόπια.

Επισκέφθηκε κατά σειρά τον πρόεδρο της χώρας Γκεόργκε Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι.

Δηλώσεις για τις συναντήσεις αυτές δεν δόθηκαν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η τηλεόραση Alsat, ακολούθησε μόνον ο ‘ξύλινος λόγος’. Δηλαδή:

«Οι δύο πρόεδροι μετείχαν σε επίσκεψη εργασίας όπου συζήτησαν πολυάριθμα διμερή και περιφερειακά θέματα με κοινό ενδιαφέρον τη σταθερότητα στην περιοχή».

Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν μάλιστα την ελπίδα οι ευρωπαίοι ηγέτες κατά την προσεχή διάσκεψη κορυφής να αξιολογήσουν θετικά την πορεία των μεταρρυθμίσεων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο Σέρβος πρόεδρος έχει εντείνει τελευταία τις συναντήσεις του με ηγέτες των Βαλκανίων. Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, αναφέρουν ότι κυρίαρχο θέμα της συνάντησης τους ήταν η ελληνο-σκοπιανή διαμάχη για το όνομα της χώρας.

Αυτό τεκμαίρεται από δήλωση του Τάντιτς μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ότι προσφέρεται, δηλαδή, για διαμεσολάβηση στη διαμάχη αυτή.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μου με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, κ. Γ. Παπανδρέου, εξέφρασα την επιθυμία της Σερβίας να μεσολαβήσει στην επίλυση της διαφοράς ανάμεσα στις δύο χώρες.

»Έχουμε δραστηριοποιηθεί ενεργά στο θέμα αυτό κατά το τελευταίο έτος, καθώς και για όλα τα επίμαχα θέμα της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Η Σερβία είναι πάντοτε έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά και να μην είναι, όπως στο παρελθόν, μέρος των προβλημάτων, αλλά μέρος της λύσης τους» δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας κατά την τελευταία συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από το γραφείο του σκοπιανού προέδρου αναφέρθηκε μόνον ότι ο οποιαδήποτε βοήθεια από το Σέρβο πρόεδρο είναι ευπρόσδεκτη.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι τη στιγμή αυτή δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε συγκεκριμένο για την αιφνιδιαστική επίσκεψη Τάντιτς στα Σκόπια.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος