Ισραηλινή Αντιτρομοκρατία: Με τουρκική στρατιωτική συνοδεία θα πλεύσει πλοίο στη Γάζα;

-από την πλευρά των ισραηλινών-

Ιούνιος 3, 2010

«Σύμφωνα με κυβερνητικές εκθέσεις» γράφει το καλά πληροφορημένο αντιτρομοκρατικό κανάλι του Ισραήλ, « η κυβέρνηση Νετανιάχου αντιμετωπίζει τώρα το νέο τελεσίγραφο από την Άγκυρα: άρατε την αποκλεισμό της Γάζας!

"Σε τηλεοπτικό μήνυμά του προς το έθνος την Τετάρτη το βράδυ (2/6) ο Νετανιάχου δεσμεύθηκε να συνεχίσει να διατηρεί το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα εναντίον της τρομοκρατίας» αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένη οδηγία για την διατήρηση του αποκλεισμού.

Αντιτρομοκρατικές πηγές, επιβεβαιώνουν ότι για πρώτη φορά, η κυβέρνηση της Ιερουσαλήμ καταπάτησε τις νομικές και δικαστικές διαδικασίες και έστειλε στο εξωτερικό τρομοκράτες που επιτέθηκαν στους ισραηλινούς στρατιώτες, χωρίς τη δίκη των άγνωστων δραστών και χωρίς οι ανακριτικές αρχές να έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν αυτοψίες και να μάθουν αν ήταν καταζητούμενοι για επιθέσεις κατά της ασφάλειας.

Σε αυτό συνέβαλαν τα περαιτέρω τελεσίγραφα της κυβέρνησης Ερντογάν που πίεσαν το Ισραήλ.

Η κήρυξη του αποκλεισμού της Γάζας ήταν ζωτικής σημασίας για την πρόληψη προσέγγισης εκατοντάδων ιρανικών πλοίων, που θα μετέφερναν εκατοντάδες βαρέως τύπου βαλλιστικών πυραύλων για τη Χαμάς. Τώρα ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει την νέα τουρκική απαίτηση για άρση του αποκλεισμού της Γάζας χωρίς καθυστέρηση.

Επιπλέον το ιρλανδικό σκάφος που έμεινε έξω από το στολίσκο, αφού παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα, αποκαλύφθηκε ότι άλλαξε πορεία και αντί για τη Γάζα κατευθύνθηκε σε ενδιάμεσο τουρκικό λιμάνι.

Οι αντιτρομοκρατικές πηγές μας, συνεχίζει το ισραηλινό κείμενο, αποκαλύπτουν τις υποψίες της ισραηλινής κυβέρνησης ότι εδόθη εντολή στο ιρλανδικό πλοίο να παραλάβει μια νέα παρτίδα εκπαιδευμένων Τούρκων τρομοκρατών(ΙΗΗ) και να κατευθυνθεί στη λωρίδα της Γάζας. Θα μπορούσαν μάλιστα να είναι οι ίδιοι ακτιβιστές της ΙΗΗ, που επιτέθηκαν στους ισραηλινούς κομάντος στο πλοίο ‘Μαρμαρά’ και που απελάθηκαν τελικά την Τετάρτη.

Ο Ερντογάν που ο ίδιος είχε μεριμνήσει για την ομάδα αυτή, έδωσε εντολή να προσεγγίσουν με κάθε τρόπο τη Γάζα.

Ο φόβος της Ιερουσαλήμ είναι ότι μπορεί το ιρλανδικό πλοίο, Rachel Corrie (φώτο), που θα κατευθυνθεί στη Γάζα να συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροσκάφη, ώστε να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας.

Το ιρλανδικό πλοίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να παραμείνει στην άγκυρα, μέχρι το Σάββατο 5 Ιουνίου, αλλά με την παράκαμψή του στην Τουρκία, θα καθυστερήσει, ακόμη, μια έως δύο ημέρες.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος