Σκόπια νέα δημοσκόπηση: Ο λαός ζει σε ανασφάλεια

Ιούνιος 4, 2010

Σε νέα δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το ‘Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Πρόοδο’, οι κάτοικοι των Σκοπίων παρουσιάζονται να πιστεύουν ότι η ασφάλεια στη χώρα τους, έχει επιδεινωθεί σοβαρά.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της δημοσκόπησης αυτής, το 44, 6 τοις εκατό δηλώνει ότι υπάρχει επιδείνωση της ενότητας της χώρας, το 21,2 τοις εκατό βλέπει αυτήν την επιδείνωση πολύ σοβαρή και μόνον το 0,2 τοις εκατό πιστεύει πως βελτιώθηκε, κατά τι, η ασφάλεια του κράτους. Ενώ το 28,6 τοις εκατό δεν βλέπει καμία μεταβολή και το 5,4 τοις εκατό δεν απάντησε.

Στο ερώτημα για το ποιος είναι ο υπεύθυνος για την ανασφάλεια του λαού, οι απαντήσεις ήταν οι εξής:

38,9 τοις εκατό απάντησε ότι υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση

9.8 % ότι υπαίτιοι είναι οι Αλβανοί

1,2 % υπεύθυνη είναι η αντιπολίτευση

0,8 % υπεύθυνοι είναι η διεθνής κοινότητα

Ενώ το 33,2 % δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

Σχετικά με τη σχέση των εθνοτήτων που υπάρχουν στο σκοπιανό κράτος, το μεγαλύτερο ποσοστό , 58%, πιστεύει ότι θα χειροτερεύσουν.

Το 21 % δήλωσε ότι θα παραμείνει το ίδιο και το 7% ότι θα βελτιωθεί. Το 14% απάντησε ότι δεν ξέρει, δεν απαντά.

Το 20,2 % δήλωσε ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση του Γκρουέφσκι, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα έλαβαν πολύ μικρότερα ποσοστά.

Όσον αφορά το έργο αναμόρφωσης της πλατείας των Σκοπίων με τοποθετήσεις βουλγαρικών και ελληνικών αγαλμάτων, που είναι γνωστό ως έργο «Σκόπια 2014», το 74, 5% των ερωτηθέντων τάχτηκε αρνητικά σε αυτό, γιατί με αυτό θα επιδεινωθούν περαιτέρω οι διεθνοτικές σχέσεις, ενώ μόνο το 17,3 % απάντησε ότι είναι ένα θετικό έργο.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος