Δυρράχιο: Αλβανός έκανε το σπίτι του άσυλο των φτωχών

Κάθε μέρα φιλοξενεί δεκάδες πεινασμένους ανθρώπους στο σπίτι του

Ιούνιος 4, 2010

Λέγεται Μπουγιάρ Ντερβίσι είναι Αλβανός, χριστιανός το θρήσκευμα και το σπίτι του βρίσκεται στο χωριό του Αγίου Βλάση στο Δυρράχιο της Αλβανίας.

Έχει μόλις τέσσερα χρόνια που γύρισε στην πατρίδα ύστερα από πολλά χρόνια που έζησε ως μετανάστης.

Από τη χρονιά που γύρισε το σπίτι του έγινε άσυλο των άστεγων και των φτωχών ανθρώπων.

«Κάθε μέρα μαγειρεύουμε για 30 άτομα, θα πει. Μοιράζω μεσημεριανό κάθε μέρα. Το ‘εστιατόριό’ μου είναι ανοικτό από τις 10 το πρωί μέχρι τις δώδεκα το βράδυ. Το σπίτι μου έγινε άσυλο σταθερά για 8 άτομα»

Η αλβανική τηλεόραση ‘τοπ τσάνελ’ που παρουσίασε το θέμα αναφέρει πως όταν ο Μπουγιάρ αποφάσισε να μετατρέψει το σπίτι του σε άσυλο για τους φτωχούς του κόσμου υπήρξε αντίδραση από την ‘αριστοκρατία’. Όταν όμως εξασφάλισε την υποστήριξη της συζύγου του στο έργο αυτό ήταν σαν να απόκτησε μια πολυμελή οικογένεια.

«Στην αρχή φαινόταν λίγο παράξενο, αλλά στη συνέχεια έγινε γνωστή η γενναιοδωρία του και η μεγαλοψυχία του. Τώρα αποτελεί μάθημα για όλους τους ανθρώπους» θα πει η 40χρονη γυναίκα του Βιολέτα που κάθε μέρα, αυτή και τα παιδιά της, τον βοηθούν στα ψώνια και στο μαγείρεμα.

Η απόφασή του αυτή, του Μπουγιάρ Ντερβίσι, πάρθηκε όταν επέστρεψε στο χωριό του. Όταν είχε φύγει μετανάστης πείνασε πολύ στη ζωή του και είχε βάλει στόχο να μαζέψει λεφτά να τα επενδύσει και να βοηθάει τους ανήμπορους και τους πεινασμένους.

Και το έκανε.

Αγόρασε ένα οικόπεδο που το ενοικιάζει ως πάρκινγκ και από το ενοίκιο που παίρνει αγοράζει τα τρόφιμα και φροντίζει κάθε πεινασμένο. Όταν δεν του φτάνουν τα λεφτά του ενοικίου δεν διστάζει να ζητήσει από το γιό του που εργάζεται μετανάστης στην Ιταλία.

Μέσα σε μια υλιστική ζωή που ο καθένας προσπαθεί να μαζέψει όσο μπορεί για τον εαυτό του αυτός ο άνθρωπος πραγματικά αποτελεί παραφωνία στο σύστημα.

Σε όλη την περιοχή που ζει ο Μπουγιάρ τον γνωρίζουν ως «Μητέρα Τερέζα» που ζει για να προσφέρει στους ανήμπορους συνανθρώπους του.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος