Νομπελίστας Paul Krugman: 50:50 η παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ





Ιούνιος 4, 2010



Ο βραβευμένος με Νόμπελ στα οικονομικά Paul Krugman εξέφρασε αμφιβολίες, χθες, στην επιτυχία του σχεδίου οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας, δεν δίστασε μάλιστα να προσθέσει ότι υπάρχουν πιθανότητες 50 προς 50 να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του Ευρώ.

«Θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα μια τερατώδη θυσία, ώστε στα επόμενα πέντε χρόνια, να αυξήσει το χρέος της από 115 έως 140 τοις εκατό του ακαθαρίστου εγχώριου προϊόντος» είπε ο Κρούγκμαν στο Οικονομικό Φόρουμ της Ελβετίας.

Η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκριναν το Μάιο πακέτο 110 δις δολαρίων βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Για κάποιους λόγους πιστεύουν ότι το 2015, η Ελλάδα θα έχει πάλι πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές αγορές και ότι όλα θα βαίνουν καλώς. Εγώ δεν καταλαβαίνω πως θα γίνει αυτή η επιτυχία» δήλωσε ο ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου Πρίνστον που έλαβε το Νόμπελ του έτους 2008.

Η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ τίμημα για τις υπερβολικές δαπάνες της και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να περικόψει συντάξεις και μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και να αυξήσει τους φόρους.

Ο Κρούγκμαν είπε ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν είναι σε θέση να φανταστούν την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ, διότι θα προκληθεί πανικός στις τράπεζες.

Τι γίνεται όμως αν αυτό συμβεί;

«Θα έλεγα ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, η πιθανότητα είναι 50 προς 50, η Ελλάδα να αποβληθεί από τη ζώνη του Ευρώ», δήλωσε ο Κρούγκμαν.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος