Αλβανία: Πρόστιμο σε έξι τράπεζες για ξέπλυμα χρήματος




Ιούλιος 13, 2010.

Σε έξι αλβανικές τράπεζες επιβλήθηκε πρόστιμο, από τις αρχές της χώρας, λόγω άρνησής τους να χορηγήσουν στοιχεία για έσοδα εκατομμυρίων λεκ, που προέρχονται, κυρίως, από παράνομες δραστηριότητες πελατών τους.

«Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες από το νόμο να αναφέρουν κάθε συναλλαγή σε μετρητά, και ιδίως όταν το κατατεθειμένο ποσό είναι πάνω από έξι εκατομμύρια, αρκετές από τις τράπεζες της χώρας δεν ήταν διατεθειμένες να παράσχουν πληροφορίες, που ζήτησε τη αλβανική υπηρεσία ελέγχου οικονομικού εγκλήματος, προτάσσοντας τη δικαιολογία ότι ήταν προσωπικά δεδομένα των καταθετών», αναφέρει η αλβανική εφημερίδα ‘Πανοράμα’.

Στη διάρκεια του 2009 υπήρξαν πάνω από 135 υποθέσεις που προσδιορίζονται ύποπτες για ξέπλυμα χρήματος και αποστάλθηκαν για διενέργεια έρευνας στην αλβανική αστυνομία.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Πρόληψης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, Άρμπεν Ντόσι, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων προέρχονται απευθείας από εμπόριο ναρκωτικών και πορνεία, ενώ ένα άλλο μέρος αφορά έσοδα που προήλθαν από τη διαφθορά στο αλβανικό δημόσιο τομέα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος