Κοσσυφοπέδιο: Ανύπαρκτη η Ανεξαρτησία του Τύπου




Ιούλιος 6, 2010



«Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και οι δημοσιογράφοι στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την ανυπαρξία ανεξαρτησίας των συντακτών» δήλωσε ο Γενικός γραμματέας της Ένωσης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων του Κοσσυφοπεδίου σε συζήτηση με αντικείμενο τον Τύπο στο Κοσσυφοπέδιο.



Ήδη, έχουν καταγγελθεί 25 περιπτώσεις όπου απειλήθηκαν δημοσιογράφοι ή εκβιάστηκαν από ανθρώπους που κρατούν τα σκήπτρα της πολιτικής εξουσίας.



Ο Kërquki Leonard, δημοσιογράφος της εφημερίδας του Κοσσόβου ‘Express’, δήλωσε ότι η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου είναι πολύ σοβαρή και ότι η πολιτική εξουσία ψάχνει διαρκώς να προσλάβει φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους σε μέσα ενημέρωσης που ελέγχει.

« Η ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης στο Κοσσυφοπέδιο είναι αρκετά άσχημη και η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Σήμερα είναι σχεδόν αδιανόητο στο Κοσσυφοπέδιο οι απλοί πολίτες να ενημερωθούν αντικειμενικά από τα μέσα ενημέρωσης» δήλωσε ο αναφερόμενος δημοσιογράφος.

Ωστόσο, ο καθηγητής του τμήματος δημοσιογραφίας, Milazim Krasniqi, δήλωσε ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο σοβαρή, όπως παρουσιάστηκε από τους συνομιλητές, αλλά βαδίζει σύμφωνα με τους οικονομικούς πόρους του μέσου ενημέρωσης που το καθιστούν υποταγμένο στη κυβέρνηση.

«Κύρια πηγή χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης είναι η κυβέρνηση και οι κρατικοί οργανισμοί. Είναι επόμενο η δημοσιογραφία να ακολουθεί τη λογική της πολιτικής που ακολουθείται αφού εξαρτάται από αυτούς που την ασκούν», γράφει το αλβανικό κείμενο.

Ο δημοσιογράφος Άρμπεν Αχμέτι, τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα των δημοσιογράφων είναι η μη πρόσβαση τους στα επίσημα έγγραφα. Ωστόσο, επεσήμανε, υπάρχουν έντυπα που προσπαθούν να παρουσιάζουν τα πράγματα αμερόληπτα και ανεξάρτητα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των μέσων ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου, επισημαίνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, είναι η διακίνηση του Τύπου και ως εκ τούτου είναι κρατικοδίαιτος, χωρίς να μπορούν ακόμη να κατορθώσει να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος