Σκόπια-Στρώμνιτσα: μνημείο για αλησμόνητες πατρίδες στη 'Μακεδονία του Αιγαίου'

Ιούλιος 5, 2010

Αν πας στην πόλη του Κιλκίς και ρωτήσεις τα νέα παιδιά τι γνωρίζουν για τη Στρώμνιτσα και τους κατοίκους της, είναι ζήτημα αν σου πουν ότι κάτι έχουν ακούσει για την πόλη αυτήν…


Κι όμως η πόλη Κιλκίς, της Κεντρικής Μακεδονίας, δέχτηκε ως πρόσφυγες 3.500 κατοίκους της Στρώμνιτσας το 1913.

Καραβάνια ομογενείς με κάρα και ζώα φορτωμένα με το βιος τους έφθασαν στο καμένο από τον πόλεμο Κιλκίς.

Μαζεύτηκαν τότε περίπου τέσσερις χιλιάδες ομογενείς, από τη βόρεια Μακεδονία, από την Στρώμνιτσα.

Και είναι εντυπωσιακό σήμερα να διαβάζουμε στο σκοπιανό Τύπο ότι στη Στρούμιτσα (έτσι τη λένε οι Σκοπιανοί- Струмица) για τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου της ένωσης των απογόνων των προσφύγων από την «Μακεδονία του Αιγαίου», τη Μακεδονία, δηλαδή, που εντάχθηκε,  εντός των ελληνικών συνόρων.

Γράφει, λοιπόν, το σκοπιανό δημοσίευμα το οποίο είναι πανομοιότυπο τουλάχιστον σε οκτώ σκοπιανές εφημερίδες:


« Οι αλησμόνητες αναμνήσεις διατηρούνται», αυτό είναι το μήνυμα που αναγράφεται στο μνημείο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν χθες στη Στρώμνιτσα, στη μνήμη της ‘μακεδονικής εξόδου’.

Το μνημείο το προσέφερε η Ένωση των παιδιών των προσφύγων και έχει τεράστια σημασία για αυτούς.

«Ήθελα να υπενθυμίσω την καταστροφή αλλά και την πρωτοβουλία και επιθυμία όλων των ‘Μακεδόνων’, όσων έχουμε γεννηθεί σε εδάφη της ‘Μακεδονίας του Αιγαίου’ από το 1913 και μετά μέχρι το 1949.

" Το μνημείο αυτό αποτελούσε μια υποχρέωση για μας για να κρατήσουμε τη μνήμη» δήλωσε ο Γκεόργκε Ντονέφσκι, γενικός γραμματέας του συλλόγου απογόνων ‘Μακεδόνων’ της «Μακεδονίας του Αιγαίου».

Το άγαλμα, του οποίου η φωτογραφία δεν δημοσιεύεται, αναπαριστά μια μητέρα που αποχωρίζεται το παιδί της και η δημιουργός του η Μποτζάροβα Πιγιανμάνοβα, λέει ότι αναπαριστά την ιστορική στιγμή της δίωξης και του χωρισμού.



Σημ. Πουθενά δεν αναγράφονται ως ‘Μακεδόνες’ οι Βούλγαροι κάτοικοι της Στρώμνιτσας. Ούτε καν υπήρχε τότε τέτοια ‘εθνότητα’ στα Βαλκάνια. Οι απόγονοι των Στρωμνιτσιωτών του Κιλκίς είναι ξεκάθαροι:

Στην Στρώμνιτσα ζούσαν πριν το 1913 Έλληνες και Βούλγαροι, Οθωμανοί και Εβραίοι έμποροι.  Η εφεύρεση των «Μακεδόνων» έγινε μετά το β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Η απογραφή μάλιστα του 1904 βάζει τα πράγματα στη θέση τους:

Στρώμνιτσα:

Έλληνες: 3425

Βούλγαροι: 820

Οθωμανοί μουσουλμάνοι: 4.800

Εβραίοι :680
Μακεδόνες: Δεν είχαν ακόμη εφευρεθεί...

Είναι εντυπωσιακή, πάντως, η εμμονή των σκοπιανών τα τελευταία χρόνια στη λέξη «Μακεδονία» και «Μακεδόνες»

Μια ‘γεύση’  για την απελευθέρωση της Στρώμνιτσας από τον ελληνικό στρατό το 1913, μπορεί να πάρει ο αναγνώστης από την ιστοσελίδα μου:

http://echedoros-l.blogspot.com/2009/03/1913-strumica-1913-part-b.html



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος