Ρουμανία: Δύο ύποπτα κρούσματα του ιού, "Δυτικού Νείλου"




Αύγουστος 14, 2010



Δύο άνδρες εισήχθησαν σε νοσοκομείο στη Ρουμανία, και οι γιατροί υποψιάζονται ότι έχει μολυνθεί το αίμα τους, από τον ιό των κουνουπιών του "Δυτικού Νείλου".

Πρόκειται για ηλικίες 18 και 43 ετών και το περιστατικό έγινε όταν ψαρεύανε και ανατράπηκε η βάρκα τους και αναγκάστηκαν να φθάσουν στην ακτή γυμνοί , όπου έγιναν βορά των κουνουπιών.

Οι Ρουμάνοι γιατροί πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν προσληφθεί από μηνιγγίτιδα μετά την ανάλυση του αίματός τους.

Οι δύο ασθενείς βρίσκονται στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων στο περιφερειακό νοσοκομείο στην Tulcea.

Τα πορίσματα εστάλησαν στο Ινστιτούτο μεταδοτικών ασθενειών «Ματθαίου Μάλς» στο Βουκουρέστι για να γίνει εμπεριστατωμένη ανάλυση.

Η Ρουμανία δεν έχει παρουσιάσει άλλη τέτοια περίπτωση του εν λόγω ιού, ο οποίος με την εμφάνισή του στην Ελλάδα, προκάλεσε πανικό στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, από την ασθένεια αυτήν, του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν πεθάνει τρία άτομα και αναφέρθηκαν πάνων από 20 περιπτώσεις ανθρώπων που εισήχθησαν σε νοσοκομεία για περίθαλψη.

Αυτός ο τύπος του ιού εντοπίζεται από λοίμωξη η οποία προκαλεί πυρετό ή σοβαρές νευρολογικές παθήσεις στον άτομο που έχει τσιμπηθεί από μολυσμένο κουνούπι.

Στο αρχικό στάδιο τα συμπτώματα είναι παρόμοια με της γρίπης και συνοδεύεται από υψηλό πυρετό , εμετό και απαιτείται από δύο έως και δέκα τέσσερις μέρες για να εκδηλωθεί.

Βασικά συμπτώματα -γράφει το δημοσίευμα- παρουσιάζονται στην ομιλία, στην ακοή, αργή παράλυση των άκρων κλπ.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους και αναπήρους αλλά και εκείνους που έχουν προβλήματα υγείας όπως άσθμα και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Τα τελευταία 15 χρόνια κρούσματα του ιού αυτού έχουν αναφερθεί στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία , την Γαλλία και φέτος στην Ελλάδα.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος