Αλβανία: Η δολοφονία του βορειοηπειρώτη στη Χιμάρα




Αύγουστος 13, 2010



Οι κάτοικοι της Χιμάρας μπλόκαραν το εθνικό άξονα στη Βλόρα, στους Άγιους Σαράντα, στην περιοχή της Χιμάρας, από τις 22: 00 χθες το βράδυ.

Μια ώρα, δηλαδή, μετά που ο συμπολίτης τους βρέθηκε νεκρός στα περίχωρα της Χιμάρας προς την κατεύθυνση της Βλόρα.

Το θύμα ήταν ο Αριστοτέλης Γκούμα, 35 ετών. Οδηγώντας ένα μηχανάκι συγκρούστηκε με ένα αυτοκίνητο τύπου Audi χρώματος γκρι χωρίς πινακίδες.

Τα παραπάνω σημειώνονται στην αλβανική εφημερίδα «Μπαλκάν».

Ο εθνικός οδικός άξονας είχε κλείσει από 2.000 κατοίκους της περιοχής και άνοιξε σήμερα στις 11 το πρωί, έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ της αστυνομίας και των κατοίκων.

Χθες αργά το βράδυ αντέδρασε επίσημα η Αθήνα με μια δήλωση που καταδίκαζε την επίθεση, προσθέτοντας ότι οι δράστες της εγκληματικής ενέργειας, ίσως, είχαν αίτια εθνικού χαρακτήρα.

Η αντίδραση της Αθήνας

Η επίσημη αντίδραση της Αθήνας καταδικάζει τη δολοφονία. Στη δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας αναφέρεται ότι αυτοί που διέπραξαν το φόνο προέβησαν στην πράξη αυτή λόγω της ελληνικής καταγωγής του θύματος.

Σε δήλωση, μάλιστα, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, γράφει σήμερα η προαναφερόμενη αλβανική εφημερίδα, αναφέρεται ότι «τέτοια γεγονότα είναι απαράδεκτα και δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να ενθαρρύνουν τις εθνικές εντάσεις».

Επιπρόσθετα η ελληνική δήλωση αναφέρει ότι τέτοιου είδους γεγονότα υπονομεύουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και θα πρέπει να καταδικάζονται από το σύνολο της κοινωνίας.

Σύμφωνα με μάρτυρες η μοτοσυκλέτα του 35χρονου συγκρούστηκε με το όχημα και η μηχανή πετάχτηκε αρκετά μέτρα μακριά. Οι δολοφόνοι μπήκαν σε έναν δευτερεύοντα δρόμο, όπου τους σταμάτησε η αστυνομία.

Αναφέρεται ότι βρίσκονται υπό κράτηση επτά άτομα από την Αυλώνα που εμπλέκονται με το φόνο του 35χρονου βορειοηπειρώτη. Δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τα ακριβή αίτια του φόνου αλλά σημειώνεται ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν.

Τα ονόματα των κρατουμένων, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα, είναι τα εξής:



Aleksandër Lavdosh Gjokaj, 21 ετών,

Bledar Engjëll Meminaj, 22 ετών

Andi Petrit Kotorri, 25 ετών

Juxhin Mentor Mustafaraj, 23 ετών από τα Τίρανα

Dijon Gjolek Bushi, 19 ετών

Fabjon Fatosh Jahaj, 21 ετών

Endrit Zeqir Salataj, 22 ετών,

Η αλβανική αστυνομία ψάχνει και για έναν ακόμη με το όνομα Ilir Muka.

Οι ομογενείς βορειοηπειρώτες ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη και σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους δήλωσαν ότι θα ξανακλείσουν τον εθνικό οδικό άξονα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος