Βουλγαρία: «Οι Έλληνες βενζινοπώλες αρνούνται να εισάγουν φθηνά καύσιμα»




Αύγουστος 13, 2010

Ο πρόεδρος της Ένωσης ιδιοκτητών βενζινοπωλών του νομού Καβάλας Μιχάλη Μεταξάς αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι εισάγεται βενζίνη στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία και πωλείται σε χαμηλότερη τιμή, όπως δημοσίευσε η ηλεκτρονική εφημερίδα (της Καβάλας) ‘Evdomi’, σύμφωνα με το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών πρατηρίων βενζίνης στην Ελλάδα, Δημήτρης Μακρυβέλιος, είπε ότι η πρακτική αυτή είναι δυνατή λόγω της ύπαρξης της ελεύθερης αγοράς.

«Έτσι η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50 τοις εκατό, εφ’ όσο το επέτρεπε η ελληνική κυβέρνηση και στα πλαίσια πάντα του δυνατού», δήλωσε ο Μακρυβέλιος.

Ο Μεταξάς, εξάλλου, ορίζει την περίπτωση αυτή ως «καλή, αλλά πρακτικά αδύνατη».

«Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τους δικούς της φόρους. Εάν εισαχθούν καύσιμα από τη Βουλγαρία, θα πρέπει να περάσουν από το τελωνείο και στη συνέχεια να υποστούν σε φορολόγηση κατανάλωσης. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μην επιβληθεί φόρος στο εισαγόμενα καύσιμα», είπε.



Ωστόσο η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών βενζινοπωλών στην Ελλάδα διευκρίνισε ότι πιθανά σενάρια εισαγωγής φθηνών καυσίμων από τη Βουλγαρία για πώληση στην Ελλάδα είναι και ‘επικίνδυνα και ανεύθυνα’, όπως δημοσιεύει σήμερα η βουλγαρική εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ επικαλούμενη το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΑ-ΜΡΑ.

Ο Ομοσπονδία υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες βενζινοπώλες ότι η αγορά και η εισαγωγή καυσίμων από χώρες μέλη της ΕΕ, μπορεί να υπόκεινται στη φορολογική νομοθεσία και στις διαδικασίες φορολόγησής και δασμολόγησής τους.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος