Η ανεργία μαστίζει τα Σκόπια




Αύγουστος 27, 2010

Η πΓΔΜ παραμένει ο πρωταθλητής της ευρωπαϊκής ανεργίας, σύμφωνα με τη τελευταία έκθεση του Γραφείου τους Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα στοιχεία της έκθεσης της Eurostat, ανεβάζουν το ποσοστό της ανεργίας στην πΓΔΜ, κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στο 33,6 %.

«Το 50 % των νέων που αναζητούν θέσεις εργασίας παραμένουν με άδεια χέρια», αναφέρει χαρακτηριστικά η Τέλμα Τηλεόραση των Σκοπίων.

Η αντιπολίτευση επικρίνει τα κυβερνητικά μέτρα που αντί να μειώσουν την ανεργία φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα.

«Η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω από δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Ζόραν Ζάεφ.

Η Ένωση Εργατικών Συνδικάτων των Σκοπίων υπέβαλλε ένα σχέδιο 14 μέτρων, για την ενθάρρυνση της απασχόλησης. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που γίνεται από την Ένωση αυτή, ότι για να ξεπεραστούν τα βασικά προβλήματα, η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους νέους, αλλά και για τα ηλικιωμένα άτομα, που μαστίζονται περισσότερο από την ανεργία.

Ο αντιπρόεδρος του σοσιαλιστικού αντιπολιτευτικού κόμματος , Ζίβκο Μιτρέφσκι, πρότεινε τη δημιουργία εκπαιδευτικών κέντρων για τους ανέργους, ώστε να έχουν την ευκαιρία κάλυψης κάποιας νέας θέσης.

Το περασμένο έτος η πΓΔΜ είχε 32,2 τοις εκατό ανεργία. Η παγκόσμια κρίση βύθισε τη χώρα οικονομικά και προκάλεσε χιλιάδες απολύσεις, ιδιαίτερα στη μεταλλουργία, κλωστοϋφαντουργία και βιομηχανία δέρματος.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος