Σκοπιανή «Ουτρίνσκι»: Ρωγμή στο ειδύλλιο Ιβάνοφ-Γκρουέφσκι;




Αύγουστος 25, 2010.

«Κοντά στο τέλος βρίσκεται το πολιτικό ειδύλλιο μεταξύ του Προέδρου Γκεόργκι Ιβάνοφ και του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι», γράφει σήμερα η πρωινή εφημερίδα των Σκοπίων «Утрински весник».

Και αναφέρεται στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου ήταν προγραμματισμένο να παραβρεθούν και οι δύο.

Πηγές προσκείμενες των γραφείων του προέδρου και του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών και ότι η διεθνής ατζέντα τους έχει προσαρμοστεί και συντονιστεί από το υπουργείο Εξωτερικών.

Το δημοσίευμα αναφέρει, ότι τελευταία υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Προέδρου και του σκοπιανού Πρωθυπουργού.

«Οι θέσεις του Ιβάνοφ και του Γκρουέφσκι, στο θέμα της ονομασίας, σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν εκτός από μια φορά που ο Πρόεδρος προκάλεσε σύγχυση στο κοινό αλλά και στη διεθνή κοινότητα, όταν δήλωσε, ότι συμφωνεί σε έναν συμβιβασμό, τότε με δήλωση του ο Γκρουέφσκι την απέρριψε», σημειώνει η εφημερίδα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Ιβάνοφ, δεν είναι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του Μαρτίν Τρενέφσκι, πρέσβη στο ΝΑΤΟ, και σε μια δημόσια ομιλία του είπε: « η χώρα χρειάζεται ένα νέο πολιτικό προφίλ, το οποίο θα είναι πρόθυμο να συμβιβαστεί», κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί ως μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό παρουσιάζοντας μια νέα εικόνα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία τώρα να αποδείξει ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα και ότι υποστηρίζει και απαιτεί μια λύση με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε, σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα, ότι το περασμένο έτος ο πρόεδρος Ιβάνοφ δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη:

«Η πΓΔΜ είναι προσηλωμένη και αποφασισμένη στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και κάνουμε τα πάντα για να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα, προκειμένου να επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους. Η διεθνής κοινότητα να εκτιμήσει την πρόοδο που παρουσιάζει η χώρα μας, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και τη ΕΕ και να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», γράφει η «Утрински весник».

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος