Βουλγαρία: Πήγαν να λυντσάρουν έλληνα εργοστασιάρχη απλήρωτοι βούλγαροι εργαζόμενοι







Σεπτέμβριος 7, 2010

Εβδομήντα εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες, σε εργοστάσιο κονσερβοποίησης ιχθύων, στην πόλη Λιούμπιμετς (κοντά στο Χάσκοβο- νοτιοδυτική Βουλγαρία) αρνήθηκαν να πάνε στις δουλειές τους, επειδή ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου έχει να τους πληρώσει δύο μήνες.

Το εργοστάσιο είναι  ελληνικής ιδιοκτησίας, του Γιάννη Κωσταντινίδη, και έχει την επωνυμία „Коста фудс”- 'Kosta Foods', κατηγορήθηκε από τους  βούλγαρους εργαζόμενους ότι εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες, όπως γράφει η τοπική εφημερίδα «Χάσκοβο Νόβινι» - Νέα του Χάσκοβο.

Οι εργαζόμενοι κατηγόρησαν τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου ότι δεν παρέχει είδη ένδυσης για την εργασία, βιβλιάρια υγείας, δεν καταβάλλει τις εισφορές τους, οι χώροι όπου εργάζονται δεν έχουν εξαερισμό και η δυσωδία είναι αφόρητη.

Παρότι, γράφει η εφημερίδα, του έγιναν συστάσεις, οι παραβιάσεις συνεχίζονται. Όσον αφορά τις πληρωμές, η συμφωνία με τους εργαζόμενους ήταν να πληρώνονται κάθε δεκαπενθήμερο και το ημερομίσθιο είναι 10 λέβα την ημέρα – περίπου 5 ευρώ-.

Τα χρήματα, σημειώνει η εφημερίδα, καταβάλλονταν κανονικά μέχρι τον Ιούνιο. Από εκεί και πέρα ,όμως, έπαψαν οι εργαζόμενοι να πληρώνονται.

Όπως σημειώνει η βουλγαρική εφημερίδα, ο Γ. Κωνσταντινίδης υποστήριξε ότι οι Βούλγαροι είναι τεμπέληδες και σκέφτονται μόνον τα χρήματα. Αρνήθηκε ότι καθυστέρησε τις πληρωμές τους και είπε ότι θα καταβληθούν την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010.

Σε δημοσίευμά της και η βουλγαρική εφημερίδα «24 ώρες», γράφει με πηχυαίο τίτλο ότι ο έλληνας ιδιοκτήτης γλίτωσε από λυντσάρισμα των εργαζομένων.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος