Σκόπια : «Περίεργος κομφορμισμός στη διανόηση της χώρας»

Σεπτέμβριος 7, 2010



“Υπάρχει μια ακατανόητη σιωπή της διανόησης, οι πνευματικοί άνθρωποι στην πΓΔΜ, έχουν λησμονήσει την αποστολή τους στην κοινωνία», δήλωσε ο Γκιούνερ Ισμαήλ, πρώην υπουργός των Σκοπίων.

Οι διανοούμενοι, στη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν δείξει απίστευτη αδιαφορία και ηθελημένη άγνοια για το τι συμβαίνει γύρω τους και δεν είναι μόνον οι πολιτικοί που έφεραν σε αυτήν την κατάσταση την χώρα, θα πει ο πρώην υπουργός.

«Υπάρχει μια παθητικότητα και όχι πολιτική ανυπακοή, απουσία φωνής. Κυριαρχεί η άποψη πως ό,τι και να γίνει η πολιτική θα επικρατήσει, οπότε είναι άσκοπο να ενεργήσει κάποιος για κάτι διαφορετικό. Επικρατεί ένας περίεργος κομφορμισμός», θα επισημάνει ο Γκιούνερ Ισμαήλ.

Τα συμπεράσματα αυτά ήταν αποτέλεσμα συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τον πρόεδρο της Κρατικής Επιτροπής για την Πρόληψη της Διαφοράς, Ιλμί Σελάμι, τον αρθρογράφο Ιβόρ Μισκόφσκα, τον αρθρογράφο-διανούμενο Νονέφσκι Βαγκέλ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η κρίση που υπάρχει στη σκοπιανή κοινωνία δεν είναι αποκλειστικά πολιτική.

Ιδιαίτερα ο Νονέφσκι επεσήμανε χαρακτηριστικά:

«Αν, ως κοινωνία, είχαμε πλεόνασμα ελευθερίας δεν θα είχαμε το φαινόμενο της πολιτικής στάμπας στην αναμόρφωση της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων με το αμφιλεγόμενο έργο ‘Σκόπια 2014’.

» Η εξουσία, χωρίς δημόσιο διάλογο, αποφασίζει και υλοποιεί, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να εκφράσει την άποψή του σε αυτά που τον ενδιαφέρουν».

Η συζήτηση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημοκρατίας ‘Friedrich Ebert’.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος