Βουλγαρία: Νέα στρατηγική εθνικής ασφαλείας




Σεπτέμβριος 17, 2010

Σόφια.

Το Συμβουλευτικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Βουλγαρίας, θα συνεδριάσει, σήμερα νωρίς το απόγευμα, για να συζητήσει την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση, Εθνική Στρατηγική για την Ασφάλεια της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Την σχετική έκθεση θα παρουσιάσει ο υπουργός Εσωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός, Τσβέταν Τσβετάνοφ.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι θα διευκολύνει την υιοθέτηση της νέας στρατηγικής, αλλά δεν έκρυψε ότι υπάρχουν θεμελιώδεις αρχές οι οποίες θα καθορίσουν το νέο κείμενο.

«Η νέα στρατηγική προσανατολίζεται στην αντικατάσταση του εγγράφου που εγκρίθηκε το 1998, πριν από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ»

Το έργο που ξεκίνησε, ως μια σημαντική προτεραιότητα της Αρχής για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς, έχει αναγνωρίσει, ήδη, τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η εθνική ασφάλεια.

Αναγνωρίζει τις δυσκολίες με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και τονίζεται η ανάγκη μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος και η ανάγκη για πληρέστερη ασφάλεια στους τομείς της ενέργειας, οικονομίας, κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Καθορίζεται ακόμη και η συμμετοχή, των ενόπλων δυνάμεων, σε αποστολές για την προστασία του πληθυσμού που είναι ένα από τα κύρια καθήκοντα του στρατού.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος