Σκοπιανό ‘Αλσατ’: Η Αθήνα δεν αποκλίνει από την ‘κόκκινη γραμμή’

Σεπτέμβριος 17, 2010

«Δεν υπάρχει νέα πρόταση του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ούτε γίνονται μυστικές διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας, ούτε αποκλίσεις από την εθνική ‘κόκκινη γραμμή’. Οι θέσεις της Ελλάδας, στην επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια, είναι γνωστές – όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και συνολική χρήση του», γράφει σήμερα το σκοπιανό ‘Άλσατ’, μεταφέροντας τις δηλώσεις ,στην Ελληνική Βουλή, της υφυπουργού Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, γράφει το σκοπιανό κείμενο, απάντησε η υφυπουργός, τονίζοντας ότι:

«Παραμένουμε στην κόκκινη γραμμή. Η ελληνική θέση είναι ισχυρή, επειδή υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου. Πιστεύουμε στο «erga omnes” και το γεωγραφικό προσδιορισμό που είναι μια εποικοδομητική και δίκαιη θέση που επιτρέπει και στις δύο χώρες να ζήσουν ειρηνικά, ανοίγοντας συγχρόνως την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ».

Αναγνώρισε, γράφει το δημοσίευμα, ότι η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου βρισκόταν κάτω από ισχυρή πίεση, ειδικά πέρσι, μετά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την την πΓΔΜ.

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι έπεισε τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ ότι η ελληνική πλευρά έχει την πολιτική βούληση για μια λύση και σύμφωνα με την άποψή της η πίεση, τώρα, στρέφεται προς τα Σκόπια.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος