Υπουργείο Εξωτερικών Σκοπίων: Η πΓΔΜ και το ΝΑΤΟ- επίσημη τοποθέτηση

1η Σεπτεμβρίου 2010

Τελευταία, παρατηρούμε μια ασάφεια για τις θέσεις ή τοποθετήσεις της πΓΔΜ, ως προς το δυτικό προσανατολισμό της.

Η ασάφεια αυτή, δημιουργείται από παλινδρομήσεις της σκοπιανής κυβέρνησης, που φέρνουν τα ανάλογα αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες γίνονται κατά καιρούς στα Σκόπια.

Παρουσιάζουμε σήμερα τις θέσεις, της γειτονικής χώρας, ως προς την βορειοατλαντική Συμμαχία, όπως παρουσιάζεται αυτή, επίσημα, από το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων.

Η επίσημη θέση της πΓΔΜ στο ζήτημα ένταξης της στο ΝΑΤΟ, έχει ως εξής:

Η ιδιότητα ως μέλους του ΝΑΤΟ, της Δημοκρατίας των Σκοπίων, παραμένει στρατηγική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Η ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές, αποτελεί φιλοδοξία μας, αλλά και μια συνέπεια της προόδου, στην οποία η χώρα έχει επενδύσει περισσότερο από μια δεκαετία.

Τα Σκόπια δεσμεύονται στην ένταξή τους, στις ευρωατλαντικές δομές, που ορίζονται από το 1993, όταν το σκοπιανό Κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και αυτό επιβεβαιώθηκε εκ νέου το 2007.

Ως πολύχρονος εταίρος, η Δημοκρατία των Σκοπίων, έχει καθιερωθεί, ως ένας άξιος σύμμαχος της Συμμαχίας, επιδιώκει, μάλιστα, να προωθήσει τις δημοκρατικές αξίες και τον καταμερισμό των ευθυνών.

Η πΓΔΜ παραμένει προσηλωμένη στη συμμετοχή των δραστηριοτήτων της διεθνούς κοινότητας, για την αντιμετώπιση των απειλών και προκλήσεων, για τη διεθνή και περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Στην διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (2-4 Απριλίου 2008) αναγνωρίστηκε, σαφώς, η δέσμευση της πΓΔΜ, στις αξίες και τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και στην πρόοδο της χώρας στη συνολική διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, η πρόσκληση στη Μακεδονία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, έμεινε εκτός, λέγοντας ότι θα αποσταλεί αμέσως μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο όνομα της χώρας.

Η πΓΔΜ εφαρμόζει πλήρως τα σχέδια και τις δραστηριότητες που προβλέπονται στον 10ο κύκλο του σχεδίου δράσης.

Πραγματοποιείται, ακόμη, ο 11ος κύκλος του σχεδίου δράσης καθώς και η εκτέλεση των καθηκόντων, όπως παρουσιάζονται στο Ετήσιο Εθνικό Προγραμματισμό της πΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, για την περίοδο του 2009-2010.

Τονίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ότι η διαδικασία ένταξης της Δημοκρατίας των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, δεν έχει εναλλακτική λύση.

Η ένταξη της χώρας, στην οικογένεια των ελεύθερων δημοκρατιών, δεν είναι θέμα επιλογής της πΓΔΜ ή επιβολής της σε μια υποχρέωση, αλλά είναι ζήτημα φυσικής σύντηξης των στόχων και των αξιών της χώρας και είναι πλήρως δεσμευμένη σε αυτό.

Министерство за надворешни работи

Υπουργείο των Εξωτερικών της πΓΔΜ



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος