Σκόπια για ΝΑΤΟ: 19 αμερικανοί γερουσιαστές πιέζουν Ομπάμα





Οκτώβριος 2, 2010

Ουάσιγκτον.
Δέκα εννέα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα καλούν τις ΗΠΑ να δεσμευθούν ότι η πΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ το Νοέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, σύμφωνα με πληροφορία της «Ενωμένης Μακεδονικής Διασποράς», γράφει σήμερα το σκοπιανό πρακτορείο ‘Μακφαξ’.

Η επιστολή επιδόθηκε σήμερα και στην οποία δηλώνεται ότι η χώρα –αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ- εντούτοις συμβάλλει ενεργά στην ειρήνη, τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Ως πρόσθετο επιχείρημα προβάλλεται στην επιστολή ότι η ‘Μακεδονία’ είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και έχει από καιρό αντιμετωπιστεί ως μέλος του ΝΑΤΟ.
«Το μέλλον των ευρω-ατλαντικών θεσμών στην πΓΔΜ, καθώς και η ασφάλεια και στην σταθερότητα στη νοτιοανατολική Ευρώπη δεν θεωρούνται, πλέον, ότι βρίσκονται υπό της αρνητικής επιρροής, εξαιτίας του διμερούς ζητήματος με την Ελλάδα. Η πΓΔΜ έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για ένταξή της στο ΝΑΤΟ και το θέμα της ονομασίας δεν είναι εντός των κριτηρίων προσχώρησης», σημειώνεται στην επιστολή.
«Η ‘Μακεδονία’ θα πρέπει να κληθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τώρα, όπως καθορίζεται και στο Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης του 1999. Καταλαβαίνουμε ότι οι άμεσες διμερείς συνομιλίες μεταξύ της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας θα συνεχιστεί, αλλά πιστεύουμε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να συνδέεται με την τελική έκβαση αυτών των συνομιλιών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή που υπέγραψαν οι 19 γερουσιαστές προς τον πρόεδρο Ομπάμα.
Στην επιστολή τονίζεται ότι η ένταξη στη Συμμαχία εκφράζεται και με τη δεσμευτική επιστολή (των ΗΠΑ)  κατόπιν της υλικοτεχνικής υποστήριξη (των Σκοπίων) προς την KFOR και την παραλαβή των 360.000 προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1999, τη συμμετοχή, ακόμη, της χώρας, σε αποστολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και τη συμβολή της στις αποστολές διατήρησης της ειρήνης στο Λίβανο και τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη.

Μεταξύ των 19 γερουσιαστών που υπέγραψαν την επιστολή αυτή είναι και ο Δημοκρατικός Earl Pomeroy της Βόρειας Ντακότα και ο ρεμπουπλικάνος Candice Miller του Μίτσιγκαν, σημειώνει το σκοπιανό πρακτορείο
Η επιστολή κοινοποιείται, επίσης, προς τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτς Γκέιτς, ώστε να κινηθεί το ζήτημα και στα άλλα μέρη της Συμμαχίας για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, γράφει το σκοπιανό κείμενο.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος