Βουλγαρία: Μνημείο σε αμερικανούς που βομβάρδισαν τη Σόφια το 1944…

 Ο υπουργός Παιδείας της Βουλγαρίας  καταθέτει στεφάνι στο μνημείο των αμερικανών αεροπόρων  που έπεσαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Σόφιας το 1944, υπό το βλέμα του αμερικανού πρέσβη στη Σόφια.
Οκτώβριος 4, 2010.

Η αλλαγή σκηνικού στη Βουλγαρία και από την πλευρά των μνημείων επιβεβαιώνεται απόλυτα.

Σήμερα αποκαλύφθηκε το μνημείο των αμερικανών αεροπόρων που έχασαν τη ζωή τους στον ουρανό της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Την εκδήλωση άνοιξε ο αμερικανός πρέσβης στη Σόφια, James Warlick, γράφει η βουλγαρική εφημερίδα "Σέγκα".

Οι αμερικανοί σκοτώθηκαν καθώς βομβάρδιζαν την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, καθώς και άλλες πόλεις της χώρας, στα τέλη του 1943 και αρχές του 1944 με την απόφαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας να βομβαρδίσουν τη σύμμαχο της ναζιστικής Γερμανίας, Βουλγαρία.

«Ας θυμηθούμε τι προσέφεραν με τη ζωή τους οι τιμώμενοι νεκροί», τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Βάρλικ απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους της τελετής. «Ας ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και ας προσπαθήσουμε να χτίσουμε μαζί έναν κόσμο αντάξιο των υψηλών τιμών που κατέβαλαν οι τιμώμενοι», πρόσθεσε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Την αποκάλυψη του μνημείου παρακολούθησε η μονάδα εθνικής φρουράς της Βουλγαρίας ενώ παιάνιζε η Ορχήστρα του βουλγαρικού στρατού και η ορχήστρα της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας που σταθμεύει στην Ευρώπη.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο υπουργός Παιδείας της Βουλγαρίας , Σεργκέι Ιγνάτοφ, ο δήμαρχος της Σόφιας, Μίνκο Γκερντζίκοφ, η πρώην επίτροπος στην ΕΕ Μεγλένα Κούνεβα κ.α.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος