Σερβία: 20% αύξηση στις μυστικές υπηρεσίες…

Οκτώβριος 31, 2010.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται σε θέσεις που συνδέονται με απόρρητα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και το Γραφείο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Σερβίας, θα λαμβάνουν 20 τοις εκατό υψηλότερους μισθούς» αποφάσισε την Παρασκευή, η σερβική κυβέρνηση.

Το σκεπτικό της απόφασης οφείλεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης στις «ειδικές συνθήκες εργασίας, την πολυπλοκότητα και τη φύση της εργασίας που εκτελούν για την προστασία των μυστικών υπηρεσιών».

Ο νόμος, εξάλλου, που αναφέρεται στην εμπιστευτικότητα των δεδομένων και ο οποίος ψηφίστηκε στη Σερβία τον περασμένο Δεκέμβριο, εφαρμόζεται, ήδη, από την 1 Ιανουαρίου 2010.

Ο νόμος αυτός, καθορίζει τα κριτήρια βάσει των οποίων συλλέγονται εγχώρια και μη, δεδομένα, που ενδιαφέρουν την εθνική και δημόσια ασφάλεια, την εσωτερική και εξωτερική πολιτική και τα οποία αποτελούν κρατικά μυστικά.

Βάσει του νόμου τα δεδομένα αυτά, αξιολογούνται σε τέσσερις βαθμίδες– κρατικό μυστικό, αυστηρώς εμπιστευτικό, απόρρητο και εσωτερικό.

Υψηλότατο βαθμό μυστικότητας έχουν τα κρατικά μυστικά και τα άκρως εμπιστευτικά, της κυβέρνησης, που καθορίζονται προηγουμένως με γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος