Βουλγαρική «24 Часа»: Ή σκοπιανή ιθαγένεια ή βουλγαρικό αυτοκίνητο- Διαλέξτε!





Οκτώβριος 3, 2010.



«Μας αναγκάζουν να εγκαταλείψουμε την εθνικότητά μας. Από ότι φαίνεται όσοι έχουν αυτοκίνητα με αλβανικές πινακίδες δεν τους σταματάει κανείς, αλλά όσοι έχουν με βουλγαρικές πινακίδες δεν μπορούν να τα οδηγήσουν» δήλωσαν οργισμένοι Σκοπιανοί, οι οποίοι δεν είχαν το δικαίωμα να εισέλθουν στη χώρα τους επειδή είχαν αυτοκίνητα με βουλγαρικές πινακίδες.

Την 1η Οκτωβρίου στην πΓΔΜ τέθηκε σε ισχύ ένας νόμος ότι οι κάτοικοι της χώρας δεν μπορούν να οδηγούν αυτοκίνητα με ξένους αριθμούς. Η χώρα έχει πάνω από 50.000 αυτοκίνητα με ξένους αριθμούς και το 90% από αυτά είναι βουλγαρικοί. Για να δοθεί εκ νέου άδεια οι αρχές ζητούν 1.000 ευρώ.

«Είμαι φοιτητής στο Μπλαγκόεβγκραντ, έχω υπηκοότητα βουλγαρική. Σήμερα το πρωί πήγα στη Βουλγαρία και στη διασυνοριακή είσοδο του Delchevo με προειδοποίησαν ότι το βράδυ δεν θα αφήσουν να περάσω με το βουλγαρικό αυτοκίνητο. Οι αρχές των Σκοπίων μεροληπτούν σε βάρος αυτών που έχουν βουλγαρική συνείδηση» δήλωσε ο 23χρονος Στόγιαν από το Ντέλτσεβο.

Στην ενδιάμεση ζώνη των δύο σημείων των συνόρων έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10 αυτοκίνητα. Την πρώτη ημέρα ήταν πάνω από 50 που αναγκάστηκαν να γυρίσουν στη Βουλγαρία. Οι άνθρωποι παρκάρουν τα οχήματά τους σε σπίτια φίλων στο Μπλαγκόεβγκραν και πάνε με ταξί στα σύνορα όπου τους παραλαμβάνουν οι συγγενείς τους με άλλα αυτοκίνητα…

«Μας λένε να επιλέξουμε ή την σκοπιανή υπηκοότητα ή το αυτοκίνητο, αυτό είναι τρέλα. Στην Βουλγαρία μπορείς να έρθεις με αυτοκίνητο που έχει σκοπιανές πινακίδες και να παραμείνεις μέχρι έξι μήνες»…



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος