Αλβανία: Εκδήλωση μνήμης για τους 7.976 πεσόντες στο αλβανικό μέτωπο

Οκτώβριος 30, 2010.

Άγιοι Σαράντα.

«Όπως κάθε χρόνο, το βράδυ της Παρασκευής (χθες) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης από τους Έλληνες της Αλβανίας με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου, γνωστή στην Ελλάδα ως εορτή του ιστορικού ΌΧΙ’ », γράφει το αλβανικό ‘Μπαλκάν βεμπ’.

«Η ιστορική αυτή ημερομηνία, σηματοδοτεί την απόρριψη της κατοχής από το Μεταξά, του Έλληνα πρωθυπουργού του 1940, από το στρατό του Μουσολίνι.

» Η Gazeta Shqiptare σημειώνει, ότι την ημερομηνία αυτή συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άτομα της ελληνικής μειονότητας, στο κινηματοθέατρο Butrint των Αγίων Σαράντα, τόσο από την πόλη, όσο και από τις γύρω περιοχές για να στην επίσημη εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη μέρα αυτή.

«Είναι ένα σημαντικό γεγονός της ιστορίας μας», δήλωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Νικόλαος Πάζιος, που ανέγνωσε το μήνυμα του έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, στην μειονότητα, εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του ελληνικο ιταλικού πολέμου. Ο Έλληνας διπλωμάτης στα Τίρανα υπενθύμισε τα γεγονότα του παρελθόντος τα οποία στέλνουν μηνύματα ελευθερίας, ζωντάνιας και δύναμης για το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων».

Επιπρόσθετα ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, Ιωάννης Ριζόπουλος, υπενθύμισε ότι ο πατέρας του, όσο και του πρέσβη Πάζιου, πολέμησαν στον ελληνο ιταλικό πόλεμο, στην Αλβανία, όπου στη διάρκεια του, έπεσαν, ηρωϊκά, στο πεδίο της μάχης 7.976 Έλληνες στρατιώτες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας. Στην χθεσινή τελετή πρωτοστατούσε ο επικεφαλής του Δήμου της Χιμάρας, Βασίλης Μπολάνος, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης Ομόνοια, ο Βαγγέλης Ντούλε, αρχηγός της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ο αντιδήμαρχος των Αγίων Σαράντα , Γιώργος Μάνος.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος