"Οι πανάκριβοι αρχαίοι πολεμιστές της πλατείας των Σκοπίων"




Οκτώβριος 29,2010.

«Ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας και το σιντριβάνι του είναι το πιο ακριβό μνημείο του προγράμματος ‘Σκόπια -2014’. Κοστίζει εννέα εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ, ενώ ακολουθεί το άγαλμα του πατέρα του, του Φιλίππου του Β’, το οποίου το μνημείο κοστίζει 4,6 εκατ. ευρώ", αναφέρει η σκοπιανή τηλεόραση ΄'Αλφα ΤΒ' σε σχετικό ρεπορτάζ σήμερα.  Το έργο συνολικά υπερβαίνει τα 14 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αναλυτικός κατάλογος των χρημάτων που επενδύονται στα είκοσι μνημεία παρουσιάστηκε μετά από αίτηση του σοσιαλιστικού κόμματος- ένα αξιοσέβαστο ποσό και για τα άλλα τα μνημεία.

Τα τέσσερα λιοντάρια κοστίζουν € 2,6 εκατ.

Το μνημείο АСНОМ €1,9 εκατ.

Του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Ι , € 1,6 εκατ.

Του βασιλιά Σαμουήλ, € 1,5 εκατ.

Και επίσης 34 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα είκοσι μνημεία.

Αν και το έγγραφο που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο των Σκοπίων -και στο οποίο αντέδρασε η αντιπολίτευση- αναφέρεται ότι τα χρήμα των μνημείων υπολογίζονται στον προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής, εντούτοις, όπως ομολογήθηκε,  ο δήμος στερείται των χρημάτων αυτών.

Ωστόσο στο συνολικό ποσό των μνημείων δεν ενσωματώθηκαν ακόμη δέκα μνημεία– Αλβανών ηρώων- .

Η δαπάνη αυτών των χρημάτων έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο κοινό- δημιουργώντας αυταπάτες στους πολίτες, όπως αναφέρει η ‘ Άλφα ΤΒ’, ξοδεύοντας τόσα πολλά χρήματα στο μπρούντζο και το μάρμαρο σε μια περίοδο που το ένα τρίτο των πολιτών στερείται τα στοιχειώδη χρήματα για να ζήσει αξιοπρεπώς.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος