Σερβική ‘Alo’: Τα παιδιά μαθαίνουν να πυροβολούν από τα έντεκα τους χρόνια




Οκτώβριος 22, 2010.

Παιδιά ηλικίας από 11 ετών έως και 15 τα οποία ανήκουν σε γονείς του Συνδέσμου Βετεράνων του Πολέμου 1990- 1999, που έχει την ονομασία «Πατριωτικό Μέτωπο», φιλοξενήθηκαν πριν από δύο χρόνια σε ρωσικές προσκοπικές κατασκηνώσεις όπου μεταξύ των άλλων επιδόθηκαν σε στρατιωτικές δεξιότητες, πολεμικές τέχνες και σε σκοποβολή , καθημερινά μετά, βέβαια, την πρωϊνή προσευχή, γράφει σήμερα η σερβική ‘Alo’.

Οι μικροί αντάρτες επέστρεψαν στη Σερβία και έγραψαν τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες τους , σε μορφή εκθέσεων.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του 15χρονου, Μιλάνο Κ., ο οποίος έγραψε στην έκθεσή του:

«Την επόμενη μέρα πήγαμε στο σκοπευτήριο, όπου γίνεται άσκηση σκοποβολής και ρίψεων χειροβομβίδων, εκείνη την ημέρα ήμουν σα χαμένος από τους ήχους, δεν άκουγα τίποτε για τρεις ημέρες μετά από την επίσκεψη αυτή.

»Ο ξάδελφός μου, επίσης, είχε προβλήματα με τα πτυσσόμενα όπλα» θα σημειώσει στην έκθεσή του ο 15χρονος και θα προσθέσει:

« Δεν είναι εύκολο να αποσυναρμολογήσεις ένα όπλο παρόλο που ο πατέρας μου ήταν στρατιωτικός. Έμαθα όμως γρήγορα με λίγη θέληση και προσπάθεια» ανέφερε στην έκθεσή του.

Η 11χρονη Έλενα Β. έγραψε ότι το πρωί μετά την προσευχή και την έπαρση της σημαίας παίρναμε το πρωινό. Στη συνέχεια εκπαιδευόμασταν πώς να χειριζόμαστε ένα τουφέκι και να ρίχνουμε μια χειροβομβίδα.

Όλες οι μαρτυρίες αυτές επιβεβαιώθηκαν στην σερβική εφημερίδα από Σέρβους βετεράνους του «Πατριωτικού Μετώπου» οι οποίοι ανέφεραν ότι τουλάχιστον είκοσι παιδιά και το προηγούμενο έτος εκπαιδεύτηκαν σε ρωσικά στρατόπεδα.

Στον προγραμματισμό τους, μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αναφερθέντος ‘Μετώπου’ θα συμπεριληφθούν στο επόμενο έτος, παιδιά από τη Σερβική Δημοκρατία, το Μαυροβούνιο, την πΓΔΜ, την Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία ...

Ωστόσο στο δημοσίευμα το ‘Alo’ αντέδρασε η εισαγγελία του Βελιγραδίου και ο εκπρόσωπος Τόμο Τζόριτς, δήλωσε στην εφημερίδα ότι θα συσταθεί δίωξη για την υπόθεση αυτή, εφόσον τεκμηριωθούν όλα όσα δημοσιεύθηκαν για τα παιδιά της Σερβίας.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος