Βρυξέλλες σε Βουλγαρία: Αυξήστε τους μισθούς!


Οκτώβριος 19, 2010.

Ψήφισμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού, στις φτωχές χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία, αναμένεται να υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού, γράφει η βουλγαρική ‘Στάνταρτ’.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, ο μέσος μισθός των φτωχότερων χωρών βρίσκεται στο 60% των μισθών των κρατών – πυρήνων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό σημαίνει, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα, ότι ο βασικός μισθός, των εργαζομένων στην Βουλγαρία, πρέπει να καθιερωθεί στα 370 λέβα, (περίπου 190 ευρώ).

«Σύμφωνα με την έκθεση της ευρωβουλευτή μας ,Filiz Hyusmenova, μόνο η Ρουμανία είναι φτωχότερη από εμάς, στην ΕΕ. Ωστόσο η Βουλγαρία έχει μεγαλύτερο ποσοστό απόρων» τονίζει η ‘Στάνταρτ’

Σήμερα, στη Βουλγαρία, ο ελάχιστος μισθός είναι 240 λέβα ( περίπου 140 ευρώ). Αν αφαιρέσουμε τους φόρους, γράφει το δημοσίευμα, και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία τότε ο καθαρός μισθός στη χώρα μας είναι 111 λέβα (περίπου 60 ευρώ) και πολλοί συνταξιούχοι ζούνε με τέτοια σύνταξη.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, 85 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ζουν σε συνθήκες φτώχειας που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο των ενηλίκων.

Ιδιαίτερη σοβαρή είναι κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι νέοι. Το επίπεδο της ανεργίας των νέων έχει φτάσει σε πρωτοφανείς διαστάσεις, 21,40 τοις εκατό.

Αυτή είναι η τάση στη χώρα μας, όπου πάνω από το 20 τοις εκατό των πολιτών που δεν έχει στοιχειώδεις πόρους διαβίωσης και βρίσκεται κάτω από την ηλικία των 29 ετών.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος