Αλβανική τηλεόραση: Τσάμηδες μαθαίνουν γράμματα σε ελληνικά σχολεία της Ηπείρου




Οκτώβριος 18, 2010.(Βίντεο)

«Η λησμονιά συχνά υπερπηδά τη φτώχια, την απομόνωση, την έλλειψη των οδικών υποδομών, τα ερειπωμένα σχολεία. Η αμνησία μπορεί να φτάσει στο σημείο, να αφήσουν στην άκρη το αλβανικό σχολείο και να επιλέξουν την Ελλάδα, ως τη μόνη ευκαιρία, που μπορεί να εγγυηθεί στους ίδιους ένα ασφαλές μέλλον», αναφέρει το ρεπορτάζ του αλβανικού καναλιού «Τόπ Τσάνελ».

Δεν απέχει πολύ από τα σύνορα το χωριό Μαρκάτι της επαρχίας των Αγίων Σαράντα. Είναι ένα χωριό όπου κατοικούν Τσάμηδες και εδώ και 19 χρόνια ζούνε σαν να είναι στο ελληνικό κράτος, παρά στο αλβανικό.

Στο σύνολο του Δήμου αριθμούνται περίπου 4.000 άνθρωποι, το σχολείο βρίσκεται σε ένα απομονωμένο μέρος που οδηγεί σε αυτό ένα μονοπάτι που περισσότερο θυμίζει πέρασμα βοοειδών παρά ανθρώπων.

Οι χωρικοί έχουν βρει την σωτηρία τους στη γειτονική χώρα, που βρίσκεται όχι περισσότερο από ένα 20λεπτο με τα πόδια. Στην κομμουνιστική εποχή, το χωριό αυτό ανήκε στο δήμο της Κόνισπολ, αλλά με την κατάρρευσή του, η Ελλάδα στάθηκε ως μοναδική λύση.

Το χωριό Γιάνναρι είναι αυτό που βρίσκεται πλησιέστερα στα σύνορα και έχει το μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που παρακολουθούν μαθήματα σε ελληνικά σχολεία.

Από το 1991-92, με την κατάρρευση του κομμουνισμού άρχισαν τα παιδιά από το αλβανικό χωριό να πηγαίνουν σχολείο στο ελληνικό χωριό. Ήταν μια λύση σωτηρίας για τους κατοίκους του αλβανικού χωριού.

Το Δημοτικό σχολείο στο χωριό Μαρκάτι έχει γίνει ένα ερείπιο και μόλις και μετά βίας διατηρούνται οι τοίχοι. Έτσι οι γονείς αποφάσισαν να στείλουν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία. Γιατί τελικά καλύτερα σε ένα ελληνικό σχολείο παρά να μείνουν αμόρφωτα…

«Η Ελλάδα έχει έρθει με τον τρόπο αυτόν μέσα στην Αλβανία και η αλήθεια είναι ότι οι οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους στο ελληνικό σχολείο αισθάνονται ευγνωμοσύνη για τη μόρφωση των παιδιών τους» θα πει ένας κάτοικος από το Μαρκάτι.

«Οι αλβανοί μαθητές των γυμνασίων φοιτούν και σε άλλα ελληνικά χωριά ,και όχι μόνον στο Γιάναρι. Στο δικό μου σχολείο το 90 τοις εκατό είναι παιδιά της Αλβανίας και μόνο το 10 τοις εκατό είναι Έλληνες. Το Σχολείο, μας δίνει την ευκαιρία, να ερχόμαστε εδώ, στο χωριό, κάθε Παρασκευή και Κυριακή με ταξί, που το πληρώνει το κράτος το ελληνικό. Έτσι δεν έχουμε πρόβλημα και δεν πληρώνουμε τίποτε για πηγαινοερχόμαστε» θα πει ένας μαθητής που μόλις ήρθε από τα ελληνοαλβανικα σύνορα.

Τα παιδιά που σπουδάζουν στα ελληνικά σχολεία, μένουν στην Ελλάδα και θα σημειώσουν ότι πληρώνουν για τη διαμονή και τη διατροφή τους μόνον 25 Ευρώ.

Ο ρεπόρτερ θα σημειώσει πως τα λεφτά είναι γελοία μπροστά στις παροχές που έχουν οι μαθητές.

«Εδώ πληρώνουμε 25 ευρώ το μήνα, έχουμε τρόφιμα, διαμονή, υγιεινή, όλα εδώ είναι τέλεια», θα δηλώσει μια μαθήτρια του γυμνασίου.

Διευκρινιστικός ήταν ο Διευθυντής του Σχολείου του Γιάναρι, που δήλωσε:

«Προσπαθούμε να διδάξουμε ότι είναι δυνατό ώστε να δώσουμε στα παιδιά μια ευρύτερη κουλτούρα και ταυτόχρονα το ελληνικό πολιτιστικό στίγμα. Εννοείται, σαφώς, ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών, είναι όλοι μια ομάδα και ως τέτοια αντιμετωπίζεται».


--
Δείτε στο σχετικό βίντεο για να διαπιστώσετε πως οι κάτοικοι αγνόησαν τα σύνορα και έστειλαν τα παιδιά τους στην Ελλάδα:


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος