Βουλγαρικές Μυστικές Υπηρεσίες: Χιλιάδες παρακολουθήσεις τηλεφώνων και διαδικτύου




Οκτώβριος 24, 2010.

Σόφια.
Το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών και οι Μυστικές Υπηρεσίες (ДАНС) έχουν κάνει πληθώρα αιτήσεων στις Δικαστικές Αρχές για παρακολουθήσεις τηλεφώνων και διαδικτυακών πρωτοκόλλων (IP),  μετά από τις αλλαγές που έγιναν στον τομέα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, γράφει η βουλγαρική ‘Σέγκα’.

Στις αιτήσεις αυτές αναγράφονται τα στοιχεία της επικοινωνίας – τηλέφωνο ή διαδίκτυο- ποιον αφορά, χρονικό διάστημα παρακολούθησης και τα άτομα που έρχονται σε επαφή με το υπό εξέταση μέσο επικοινωνίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τότε που εφαρμόστηκε ο νόμος- σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία- στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Σόφιας (СРС) έγιναν 3.640 αιτήσεις για υποκλοπές σε τηλέφωνα αλλά και στο διαδίκτυο. Οι αιτήσεις αφορούν την περίοδο: 10 Μαίου έως μέσα Οκτωβρίου 2010, από τότε, δηλαδή, που εφαρμόστηκε ο νόμος μέχρι σήμερα.

Καθημερινά κατατίθενται περί τις 24 αιτήσεις για παρακολούθηση τηλεφωνικών αριθμών ή IP όταν πρόκειται για επικοινωνία μέσω διαδικτύου.

Πάντως, πάνω από το ένα τέταρτο των αιτήσεων, συγκεκριμένα, 882 αιτήσεις έχουν απορριφθεί λόγω του αντικειμένου των παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές ορισμένες φορές διαπιστώθηκε, ότι οι μυστικές υπηρεσίες και η διεύθυνση ασφαλείας του Υπουργείου Εσωτερικών, προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν υποκλοπές, ενώ δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και όρους για την έγκριση.

Επισημαίνεται ότι χωρίς την άδεια του Δικαστηρίου για παρακολούθηση οι παραβάτες θα τιμωρούνται με φυλάκιση άνω των πέντε ετών.

Σημειώνεται ότι οι προϊστάμενοι έξι βασικών διευθύνσεων του Υπουργείου Εσωτερικών ενόχλησαν φορείς κινητής τηλεφωνίας της Βουλγαρίας καθώς και παρόχους διαδικτύου για παρακολούθηση συνδιαλέξεων.

Οι φορείς αυτοί τους παρέπεμψαν στις δικαστικές αρχές προκειμένου να δώσουν την άδεια παρακολούθησης.

Ο βουλγαρικός νόμος για την παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών αναφέρει ρητά ότι το υλικό που έχει καταγραφεί, μετά πάροδο ενός εξαμήνου, πρέπει να καταστρέφεται όταν το υποκλαπέν υλικό δεν έφερε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος