Σκόπια: Σε Εξέλιξη Στρατιωτική Άσκηση

Οκτώβριος 24, 2010

Σκόπια.

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης ‘Пепелиште’, άρχισε σήμερα στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «Μπαλκάνι Μπλέσοκ 2010», η οποία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που έχει διεξαχθεί ποτέ.

Η άσκηση χαρακτηρίζεται ως μία από τις πλέον πολύπλοκες που έγιναν στην πΓΔΜ. Λαμβάνουν μέρος πάνω από 1.200 στρατιώτες και θα γίνει χρήση πραγματικών πυρομαχικών. Ο συνταγματάρχης Μίτρε Στογιάνοφ δήλωσε ότι αναμένει από τους συμμετέχοντες να επιδείξουν υψηλό βαθμό απόδοσης και να εφαρμόσουν σε αυτήν την εμπειρία και τα διδάγματα που αποκόμισαν από τις αποστολές στο ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Η «Βαλκανική Λάμψη 2010», που άρχισε σήμερα, θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2010 και θα λάβουν μέρος στρατιωτικά τμήματα από το στρατόπεδο του «Κρίβολακ», από το στρατόπεδο Ίλιντεν’ των Σκοπίων, από το «Γιάνε Σαντάνσκι» του Στιπ καθώς θα χρησιμοποιηθεί το αεροδρόμιο του Πέτροβες.

Σκοπός της άσκησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η αξιολόγηση της κατάρτισης, της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητας των μονάδων του σκοπιανού στρατού, σύμφωνα με την αντίληψη που έχει διακοινώσει το ΝΑΤΟ για τις επιχειρησιακές δυνατότητες που ισχύουν στη Συμμαχία.

Στο επόμενο δεκαήμερο, εξάλλου, θα υλοποιηθεί μια πλήρης άσκηση ετοιμότητας στην οποία θα λάβουν μέρος ένα τάγμα του πεζικού, η πρώτη μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού, υποστηριζόμενη από τμήμα των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, ένα απόσπασμα της στρατιωτικής αστυνομίας και ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας.

Η άσκηση αυτή θα είναι στα πλαίσια και σε δράσεις παρόμοιες, που γίνονται υπό της ηγεσίας του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ, γράφει το δημοσίευμα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος