‘ Канал 5’ :Οι υποψήφιοι δήμαρχοι στην Ελλάδα αμφισβητούν ‘μακεδονικό’ λαό και γλώσσα




Οκτώβριος 25, 2010.

« Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος ή γλώσσα, το όνομα Μακεδονία δεν πρέπει να δοθεί στην γειτονική χώρα». Αυτές είναι οι απόψεις των υποψήφιων δημάρχων στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Πολλοί πιστεύουν ότι η στάση των υποψηφίων απέναντι σε αυτό το ευαίσθητο θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει ζωτικής σημασίας για την επιλογή του υποψήφιου στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, αναφέρει σήμερα (χθες) το σκοπιανό ‘Κανάλι 5’.

«Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος στην πΓΔΜ, Δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα. Αυτές είναι θεωρίες, ορίστηκαν για να καλύψουν την αβεβαιότητά τους, αυτοί που ήταν αρχικά Σλάβοι και ζουν τώρα βόρεια των συνόρων» λέει ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης.

«Έδωσαν το όνομα. Και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα. Έδωσαν και το όνομα και το επίθετο. Ο Γκρουέφσκι είναι αρχηγός του πιο ακραίου εθνικιστικού κόμματος, VMRO, στην Ευρώπη. Και μετά μιλάμε για τα ευρωπαϊκά Σκόπια; Είμαστε σοβαροί; , λέει ο υποψήφιος του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η Μακεδονία, κυρίες και κύριοι, δεν πωλείται, δεν δημοπρατείται, είπε ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Α. Τζιαμπίρης, πιστεύει ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των εκλογών και του ζητήματος της ονομασίας και το ζήτημα της ονομασίας θα παρουσιάζεται (προεκλογικά) για τις επόμενες δύο εβδομάδες αλλά δεν μπορεί να επηρεάσει για κάποια λύση.

«Αποφάσεις για την επίλυση της ονομασίας παίρνει η υπεύθυνη ελληνική διπλωματία. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν τις εκλογές, τότε δεν θα παίξει κάποιο ειδικό ρόλο σε αυτές. Αλλά αν έχουμε εξελίξεις τότε θα ανέβει ψηλά στην ατζέντα και θα ασχοληθούν οι ψηφοφόροι με ένα τέτοιο σημαντικό θέμα από το οποίο θα εκφραστούν μέσα από τις τοπικές εκλογές», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Αριστοτέλης Τζιαμπίρης.

Οι τοπικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν στις 7 Νοεμβρίου και πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι μια δοκιμασία για το ΠΑΣΟΚ. Μερικοί, μάλιστα, φθάνουν μέχρι την αποτυχία του κόμματος του Παπανδρέου στις εκλογές αυτές, που θα μπορούσε να σημάνει ως ένα βήμα για πρόωρες εκλογές.

(σ.σ.Στο βίντεο το οποίο παρουσίασε το σκοπιανό κανάλι ήταν από την τηλεμαχία των υποψήφιων περιφερειαρχών της Κεντρικής Μακεδονίας)

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος