Αλβανία: Καταστροφή 20 χιλιάδων τόνων πυρομαχικών


Οκτώβριος 25, 2010.

Τίρανα.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προβλέπει την καταστροφή περίπου 20 χιλιάδων τόνων πυρομαχικών μέχρι το τέλος του 2010.

Σχετική έκθεση του Υπουργείου αναφέρει ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2010 έχουν καταστραφεί πάνω από 14 χιλιάδες τόνοι και μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταστραφούν άλλοι 20.000 τόνοι ενώ το σχέδιο προέβλεπε καταστροφή 19.400 τόνων παλαιών πυρομαχικών.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Άμυνας για την καταστροφή των πυρομαχικών ακολουθήθηκε η διαδικασία απομάκρυνσής τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις και ακολούθησε η βιομηχανική διάλυσή τους σε ικανοποιητικό βαθμό, σε τρεις στρατιωτικές μονάδες.

Η διαδικασία καταστροφής των παλαιών πυρομαχικών θα συνεχιστεί και μέσα στο 2011, με πιο έντονους ρυθμούς, προκειμένου μέχρι το 2013 να έχουν καταστραφεί όλα τα άχρηστα πυρομαχικά του αλβανικού στρατού.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, το πλεόνασμα των πυρομαχικών που καταμετρήθηκε το 1992 ανερχόταν σε 194 χιλιάδες τόνους, κυρίως κινεζικής παραγωγής και λίγα ρωσικής, δεν αποκλείονται ωστόσο και πυρομαχικά που παρέμεναν στις στρατιωτικές αποθήκες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο μεταξύ σε διαμαρτυρίες προέβησαν οι κάτοικοι της περιοχής Zharrës για ρωγμές στις οικίες τους από τις εκρήξεις των πυρομαχικών.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργού Άμυνας, Ekrem Spahiu, δήλωσε ότι στην καταστροφή των πυρομαχικών ακολουθείται μια διαδικασία που πληροί όλα τα κριτήρια ασφαλείας.

Παραβρέθηκε, μάλιστα, και σε ένα από τα σπίτια των κατοίκων της περιοχής για να διαπιστώσει τις επιπτώσεις που έχουν οι εκρήξεις τη στιγμή της πυροδότησής τους.

Υποσχέθηκε στους κατοίκους ότι η καταστροφή των πυρομαχικών θα γίνεται σε μικρές ποσότητες ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι καταστρεπτικές επιπτώσεις των εκρήξεων στις οικίες τους.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος