Ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης: Η ασφάλεια στα Βαλκάνια βελτιώθηκε εντυπωσιακά




Οκτώβριος 20, 2010

Από την εκρηκτική κατάσταση της τελευταίας εικοσαετίας και ιδιαίτερα μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τα Βαλκάνια πέρασαν μια επικίνδυνη φάση, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα την ασφάλεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σήμερα, σύμφωνα με τον διοικητή του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, τον αμερικανό ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδης, η κατάσταση της ασφάλειας στα Βαλκάνια έχει βελτιωθεί σημαντικά, σημειώνει η ‘Γκαζέτα Εξπρές’ του Κοσσυφοπεδίου.

Σε συνέντευξή του στη Φωνή της Αμερικής, την οποία παραθέτει η αναφερόμενη εφημερίδα, ο Σταυρίδης, που επισκέπτεται συχνά περιοχές των Βαλκανίων θα περιγράψει την κατάσταση ως εξής:

«Θα ήθελα να ρωτήσω αν θυμάστε την περιοχή των Βαλκανίων πως ήταν πριν από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια. Ήταν η εποχή που χαρακτηρίστηκε με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, τη μαζική δολοφονία 8.000 πολιτών στη Σρεμπρένιτσα, την πολιορκία του Σαράγεβο, τα γεγονότα του Κοσσυφοπεδίου… Εκείνη την εποχή 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, περίπου 100.000 σκοτώθηκαν. Αυτή ήταν η εικόνα πριν από δέκα και περισσότερα χρόνια.

»Σήμερα η κατάσταση έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά. Η Σλοβενία, η Κροατία και η Αλβανία είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Πριν από οκτώ μήνες επισκέφθηκα το Βελιγράδι με την ιδιότητα του διοικητή των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, εγώ που ήμουν ένας από αυτούς που πήραν μέρος στο σχεδιασμό των επιθέσεων του ΝΑΤΟ…

»Ωστόσο, τώρα στο Βελιγράδι, είχα μια πολύ φιλική συνομιλία.

»Είναι αλήθεια ότι στην περιοχή εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες τάσεις. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι πρέπει να προσέξουμε μερικά πράγματα στην Βοσνία/Ερζεγοβίνη και στο Κοσσυφοπέδιο. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο Κοσσυφοπέδιο. Θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε στις νέες χώρες, που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ, να συνεχίσουν την πορεία τους, θέτοντας υπό έλεγχο τις εντάσεις που παρουσιάζονται στην περιοχή.

Ωστόσο διαπιστώνουμε, με προσεκτική παρακολούθηση της κατάστασης, ότι υπάρχει μια θετική και σταθερή πρόοδος», δήλωσε ο ναύαρχος Σταυρίδης.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος