Τούρκοι Σκοπίων: «Διαμαρτυρόμαστε για έλλειψη τουρκικών βιβλίων»




Οκτώβριος 10, 2010

Οι μαθητές της τουρκικής κοινότητας των Σκοπίων διαμαρτύρονται γιατί επί τρία χρόνια μελετούν χωρίς βιβλία.

Οι μαθητές δυσκολεύονται να μάθουν με την υπαγόρευση, τονίζουν οι Τούρκοι εκπαιδευτικοί των Σκοπίων.

Το σκοπιανό Υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι εργάζεται για την επίλυση του προβλήματος αυτού. Κατά τη άποψη μάλιστα του Υπουργείου, η έκδοση των βιβλίων στην τουρκική γλώσσα είναι μικρή και δεν προσελκύει το ενδιαφέρον των εκδοτικών εταιρειών.

«Για μένα είναι πολύ δύσκολο, αλλά για τα παιδιά ακόμη δυσκολότερο. Όλα τα βιβλία τα γράφουν σε σημειωματάρια. Απευθυνόμαστε σε παιδιά εννέα ή δέκα ετών, τι να προλάβουν… Όλη την ώρα γράφουν χωρίς να μπορούν να καταλάβουν τι γράφουν... Ελπίζω το Υπουργείο και ο υπουργός Παιδείας να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον για τα παιδιά αυτά», είπε ο Τούρκος δάσκαλος Ρεμζίγιε Ετέμ στο δημοτικό σχολείο του Πένκο και θα προσθέσει:

« Ο υπουργός είπε ότι όλοι εμείς οι δάσκαλοι μπορούμε να βοηθήσουμε, αφού δεν υπάρχουν μεταφραστές των σχολικών βιβλίων»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ‘Alsatm’, προβλήματα σε σχολικά βιβλία δεν εντοπίζονται μόνο στα τουρκικά σχολεία αλλά και στα σερβικά σχολεία της χώρας και ο λόγος είναι ότι δεν συμφέρει σε κανέναν εκδότη να τα εκτυπώσει, λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος