Σκόπια: 13 χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας για τη γλώσσα


Νοέμβριος 24, 2010.

Το υπόμνημα –διαμαρτυρία, κατά των διακρίσεων της σλαβικής γλώσσας της Βαρντάρσκας, την οποία ονομάζουν ως ‘μακεδονική’, υπέγραψαν πάνω από 13 χιλιάδες πολίτες από όλες τις πόλεις της Βαρντάρσκας και το οποίο θα υποβληθεί στην UNESCO, παρά το γεγονός ότι στη στήλη των Ηνωμένων Εθνών, αποκαταστάθηκε η λέξη ‘μακεδονική’, γράφει σήμερα το σκοπιανό ‘Φόρουμ’.

Η αρχηγός του κόμματος DOM Λιλιάνα Ποπόφσκα, η οποία ήταν και εμπνευστής της δράσης, δήλωσε σήμερα ότι το υπόμνημα υποβάλλεται στην UNESCO, εξαιτίας των συνεχιζόμενων διακρίσεων κατά της ‘μακεδονικής’ γλώσσας, πέρα από πρόσφατο περιστατικό.

«Το υπόμνημα υποβλήθηκε στην UNESCO, ως ανωτάτου οργάνου για την προστασία του πολιτισμού και της παγκόσμιας κληρονομιάς. Αναζητούμε για μια μόνιμη προστασία της ‘μακεδονικής’ γλώσσας, της ‘μακεδονική’ ταυτότητας και του πολιτισμού μας», τόνισε η Ποπόφσκα.

Όπως δήλωσε ο προαναφερόμενη, το υπόμνημα υπογράφηκε από 13 χιλιάδες άτομα σε διάρκεια μιας εβδομάδας και μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλά άτομα τα οποία δεν είναι ξένης εθνικότητας (…)

«Το υπόμνημά μας το έχουν υποστηρίξει ικανός αριθμός πολιτών από την Κροατία, τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και την Πολωνία, οι οποίοι αντιτίθενται στις διακρίσεις κατά της ‘μακεδονικής’ γλώσσας και έχουν επίγνωση της αδικίας που υφίσταται», δήλωσε η Ποπόφσκα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι χαιρετίζει την ταχεία και επιτυχή αντιμετώπιση του θέματος από τον υπουργό Εξωτερικών που με τη μεσολάβησή του αποκαταστάθηκε η ονομασία της γλώσσας στο μητρώο των Ηνωμένων Εθνών. Τόνισε, επίσης, ότι απλά έχει κερδηθεί μια μάχη.

«Ο αγώνας για την προστασία της ονομασίας της γλώσσας μας πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε η Ποπόφσκα εκφράζοντας φόβους ότι σύντομα πάλι θα γίνει προσπάθεια αποχαρακτηρισμού της (σλαβικής) γλώσσας της Βαρντάρσκας, ως ‘μακεδονικής’.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος