Βουλγαρία: Σε συνεχή ροή οι σχέσεις με την Ελλάδα.


Νοέμβριος 17, 2010.
Σόφια.

Ο πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ ζήτησε την εντατικοποίηση των εργασιών του αεραγωγού Ντιμίτροφγκραντ- Κομοτηνής και την κατασκευή των τερματικών σταθμών του φυσικού αερίου, στην Ελλάδα. Ένα έργο που θα εξυπηρετεί την περιοχή αλλά και γενικότερα μεγάλο μέρος της Βαλκανικής.

Ο αρχηγός του κράτους. συναντήθηκε με τον ομόλογό του Κάρολο Παπούλια, ο οποίος ήρθε, σήμερα, στη Σόφια για μονοήμερη επίσημη επίσκεψη.

Η παρουσία του έλληνα πολιτικού θεωρείται από τον Παρβάνοφ, ως ενεργοποίηση του διαλόγου και των ευρωπαϊκών τύπου σχέσεων, μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εταίρους μας, όσον αφορά το εμπόριο. Η κρίση δεν αντικατοπτρίζεται στις σχέσεις μας και η ροή των τουριστών εκατέρωθεν αυξάνει, σε πείσμα της οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους.

Στο επιχειρησιακό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλγαρία, θα διακοινωθούν νέες ιδέες για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνεται από το βουλγαρικό πρακτορείο Στάνταρτ.

Τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν στην πορεία του South Stream, θα έχουν τις ανάλογες  ευνοϊκές επιδράσεις στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως είπε ο βούλγαρος πρόεδρος.

Τόνισε, επίσης, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό  το θέμα αυτό των διασυνοριακών διαβάσεων, μιας ιδέας που πηγάζει από τις παλιές ιδέες και προθέσεις του Κάρολου Παπούλια. Ο Παρβάνοφ δήλωσε ότι έχει και αυτός μια μικρή συμβολή στην επανεκκίνηση της ιδέας αυτής.

Έτσι οι δύο πλευρές επιζητούν να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και σε άλλα μεθοριακά σημεία, στα οποία οι κάτοικοι των περιοχών περιμένουν με ανυπομονησία.

Ο έλληνας πρόεδρος, Κάρολος Παπούλιας, υπογράμμισε τη σημασία των σημείου διέλευσης που άνοιξε πριν από δύο μήνες, στο Ιβαϊόλοβγκραντ, ιδίως για τους νέους της περιοχής.

« Έχουμε εισέλθει σε μια νέο περίοδο στρατηγικής συνεργασίας», τόνισε.

Ο Έλληνας πρόεδρος επεσήμανε, επίσης, ότι η ανάπτυξη των σχέσεων στον ενεργειακό τομέα, αποτελεί στρατηγικό στόχο και για τις δύο χώρες.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος