Σκοπιανή εφημερίδα: ΤΟ ΛΑΟΣ οξύνει τα πάθη για τη διαφωνία του ονόματος


Νοέμβριος 20, 2010.

Το ζήτημα της ονομασίας βρισκόταν σε χειμερία νάρκη στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τις ημέρες που πλησίαζε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Εκτός, βέβαια, από τη δήλωση του Έλληνα προέδρου, Κάρολου Παπούλια, κατά την επίσκεψή του στη Βουλγαρία, όπου επαναλήφθηκε η ελληνική τακτική για τις κόκκινες γραμμές, δεν αναφέρθηκε τίποτε το ιδιαίτερο για εξελίξεις στην διένεξη.

Αυτή η αδράνεια εκλήφθηκε, μάλλον, σαν πρόκληση για τους βουλευτές του ελληνικού ακροδεξιού κόμματος ΛΑΟΣ, που αναφέρθηκε στο θέμα με έντονη ανησυχία ζητώντας να αυξηθεί η πίεση της ελληνικής πλευράς πριν την σύνοδο της Λισαβόνας.

Συγκεκριμένα, έθιξε το ζήτημα αυτό την Πέμπτη στη Βουλή των Ελλήνων, ένα από τα πιο ριζοσπαστικά μέλη του ΛΑΟΣ, ο Κυριάκος Βελόπουλος. Δημιούργησε, μάλιστα, μια σκηνή που έμοιαζε με θέατρο παραλόγου. Ο Βελόπουλος χρησιμοποιώντας προσβλητικές λέξεις και φράσεις, ζήτησε από την ελληνίδα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, να παραδεχτεί ανοικτά ποια λύση γίνεται αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.

«Ποια είναι η στάση σας, να μου απαντήσετε με σαφήνεια χωρίς πολλές παρακάμψεις και γενικεύσεις. Με ποιο όνομα είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση; «Μακεδονία καρότο»; Μακεδονία Βόρεια, Μακεδονία Νότια; Μακεδονία, δεν ξέρω, Μαρούλια; Ποιο είναι το όνομα που δεν το ξέρει ο ελληνικός λαός».

Ο Βελόπουλος εξαπέλυσε επίθεση λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται μόνον στις κόκκινες γραμμές και για έναν όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και για γενική χρήση και:

αποσιωπά για την σκοπιανή προσφυγή στη Χάγη, αποσιωπά για το προσωρινό κλείσιμο του «Jumbo» στα Σκόπια επειδή δεν έγραφε ‘Μακεδονία’ στις σακούλες του, αποσιωπά που έρχονται οι σκοπιανοί στη Βόρειο Ελλάδα για άρση των πιστοποιητικών γέννησης.

Αποσιωπά για τα μνημεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου που εκτίθενται στις σκοπιανές πλατείες.

»Ποιος, τελικά, έδωσε στα τέσσερα κόμματα του κοινοβουλίου να αποφασίζουν για όλους τους πολίτες σε αντίθεση με τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας;

»Να προβείτε σε ένα δημοψήφισμα εάν είστε σοβαροί.

»Με δικά μας έξοδα ο Αντόνιο Μιλοσόσκι προπαγανδίζει ότι είναι απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

»Αν έχει τα κότσια κάποιος υπουργός σας να πει ότι είναι απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα τον οδηγήσετε στον ψυχίατρο», είπε ο Βελόπουλος.

Ωστόσο η προσπάθεια του Βελόπουλου να προκαλέσει διαμάχη στο ελληνικό κοινοβούλιο ήταν ανεπιτυχής.

Η Ξενογιαννακοπούλου παρέμεινε στην αρχική τοποθέτησή της, ότι δεν υπήρξε καμία συνωμοσία και μυστικές διαπραγματεύσεις για το όνομα, αλλά η κυβέρνηση διατηρεί μια θετική θέση στη διαφορά, μια θέση που είναι αποδεκτή από τους έλληνες βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα του Κοινοβουλίου.

Η ελληνίδα υπουργός επιτίμησε τη ομιλία του Βελόπουλου και του ζήτησε να είναι πιο σοβαρός όταν μιλάει για το θέμα αυτό, το οποίο έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα.

Οι τοποθετήσεις του Βελόπουλου δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία σπάνια δίνουν προσοχή στις δηλώσεις του για τη Μακεδονία, σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα ‘Ούτρινσκι Βέσνικ’.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος