Σκόπια: Ο σοσιαλιστικός συνασπισμός στη μάχη για πρόωρες εκλογές

Νοέμβριος 20, 2010
Είναι πολύ φυσιολογικό, τώρα που η χώρα έμεινε έξω από το ΝΑΤΟ και χωρίς ημερομηνία για διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να απαιτήσει η αντιπολίτευση πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Σέφερ Ταχίρι, αναφέρει στο σημερινό φύλλο της, η εφημερίδα της Βαρντάρσκας, Ντνέβνικ.

Ωστόσο παραμένει αβέβαιο αν θα επαναληφθεί το 2008. Τότε που έγιναν αποδεκτές οι πρόωρες εκλογές λόγω του αποκλεισμού της Βαρντάρσκας, από την Ελλάδα, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα, τα Σκόπια έχασαν μια ακόμη ευκαιρία για ένταξη. Πριν από δύο χρόνια η αντιπολίτευση ήταν παθιασμένη με την εκλογές, όπως ακριβώς σήμερα, το SDSM επιμένει στις κάλπες για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους τα δύο μεγάλα κόμματα. Δηλαδή, αυτό και το VMRO της κυβέρνησης.

Τις πρόωρες εκλογές θα ζητήσει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσεβρενκόφκσι, στη μεγάλη συγκέντρωση του κόμματος, αύριο Κυριακή, στην πόλη Στιπ.

Το κυβερνών κόμμα, VMRO-DPMNE, ίσως δεχθεί, σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση, ως λυτρωτικό γάντι την πρόκληση αυτή.

Ο Τσερβενκόφσκι ανακοίνωσε επίσης την έναρξη της επίσημης διαδικασίας. Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή τη διάλυση του κοινοβουλίου, μετά τη συγκέντρωση που διοργανώνει.

Σε όλα αυτά το κυβερνών κόμμα, παραμένει σιωπηλό στο αίτημα για πρόωρες εκλογές. Ένα μεγάλο μέρος της ηγεσίας του κόμματος πιστεύει ότι πρόκειται για μπλόφα του Τσερβενκόφσκι, γιατί, βασικά, δεν επιθυμεί εκλογές, ειδικά τώρα μετά την υπόθεση «Ελπίδα» που τον βαρύνει.

Πάντως το κυβερνών κόμμα του Γκρουέφσκι έχει ενθαρρυνθεί με την τελευταία δημοσκόπηση της κοινής γνώμης, στην οποία εμφανίζεται να εξακολουθεί να έχει την προτίμηση των ψηφοφόρων, στην περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος