Σκόπια: Η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τις εξαγωγές κρασιού.


Νοέμβριος 20, 2010.

Βερολίνο.

«Η ονομασία «μακεδονικός οίνος’ προστατεύεται από την Ελλάδα. Είναι ασαφές πια, με ποιο όνομα, θα πρέπει τα κρασιά μας να εξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει σήμερα ο σκοπιανός τύπος.

Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα με την πολιτική προστασίας της ονομασίας κρασιών που παράγονται στη Μακεδονία και θέτουν σε αμφιβολία την ονομασία παραγωγής κρασιού της πΓΔΜ, αναφέρει σήμερα σε έκθεσή της η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ για τις εξαγωγές οίνου από τρίτες χώρες, οι οποίες δεν είναι μέλη της Ένωσης, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου υποχρεούνται να δηλώσουν τις προστατευόμενες περιοχές προέλευσης τους.

Στη συνέχεια αυτές καταγράφονται στο λεγόμενο «Κατάλογο του Βάκχου» και έχουν γεωγραφική ένδειξη της καταγωγής του οίνου.



«Αν μετά την ημερομηνία αυτή η πΓΔΜ, δεν είναι στον κατάλογο αυτόν, οι εισαγωγείς από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες δεν θα έχουν το δικαίωμα να εισάγουν οίνο ως ‘οίνο προστατευόμενης γεωγραφικής προέλευσης’, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

»Τότε θα υπάρξει πρόβλημα στην εξαγωγή κρασιού από την πΓΔΜ, στην Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένα τεχνικό θέμα που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς» ανέφερε ο Koço Mocan, επικεφαλής της Tehnometal GmbH της Φρανκφούρτης, που απορροφά μια σημαντική ποσότητα κρασιού από την πΓΔΜ.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος