Σκόπια: Θετικά σχόλια για τη στρατιωτική άσκηση


Νοέμβριος 1, 2010.

Η υπόθεση της στρατιωτικής άσκησης του σκοπιανού στρατού ήταν εμπνευσμένη από τις ειρηνευτικές αποστολές του ΝΑΤΟ.

«Σε μια χώρα όπου υπήρχαν οι αντιμαχόμενες επαρχίες ‘Γκλόρια’ και ‘Καμπέρια’ επενέβη ο στρατός για την καταπολέμηση των εχθροπραξιών», αυτό ήταν το σενάριο της στρατιωτικής άσκησης ‘Βαλκανική Λάμψη 2010’, σημειώνει το σκοπιανό ‘Α1’.

« Η άσκηση διεξήχθη εξ ολοκλήρου σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ και έληξε ως αναμενόταν», δήλωσε ο συνταγματάρχης Franz Josef Nolte, αξιολογητής του ΝΑΤΟ.

«Η αρχική εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα και την ετοιμότητα του στρατού αποδείχθηκε απόλυτα επιτυχής» δήλωσε ο υπολοχαγός Μίτρε Στογιάνοφ, διευθύνων της άσκησης.

Η άσκηση διεξήχθη με χρωματιστά πυρομαχικά από τις δυνάμεις που συμμετείχαν, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητά τους, για τις αποστολές διατήρησης της ειρήνης.

Στην άσκηση συμμετείχαν ένα τάγμα πεζικού, μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, στρατιωτική αστυνομία με τη συνδρομή ενός ελικοπτέρου.

Στη ‘Βαλκανική Λάμψη 2010’ έλαβαν μέρος 1.200 στρατιώτες και παρόμοιά της- όπως αναφέρεται- δεν έγινε ποτέ στη χώρα. Η επόμενη άσκηση με αντικείμενο τις ειρηνικές αποστολές θα διεξαχθεί την επόμενη άνοιξη, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος