Σερβία: Σαρώνει η πανώλη των χοίρων


Πάνω σε μπάλες από σανό και λάστιχα ρίχνονται τα μολυσμένα χοιρίδια για να τα κάψουν

Νοέμβριος 23, 2010.



Μεγάλης έκτασης επιδημία πανώλης στους χοίρους παρουσιάστηκε στους χοίρους αγροκτήματος της περιοχής Velikim Radincima κοντά στην πόλη Σρέμσκα Μιτρόβιτσα της επαρχίας Βοϊβοδίνας.

Όπως γράφει η σερβική εφημερίδα “ALO!” μέχρι σήμερα το πρωί θανατώθηκαν 1809 χοιρίδια ηλικίας από 50 έως 70 ημερών.

Το αγρόκτημα το οποίο θεωρείται αμφιβόλου ποιότητας από τις σερβικές αρχές, ετέθη σε καραντίνα, καθώς και όλες οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής.

Απαγορεύτηκε η μεταφορά των χοίρων και από νωρίς το πρωί άρχισε εκτεταμένος εμβολιασμός σε όλα τα ζώα. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περί τα 530 χοιρίδια, από τα 3.500 που υπάρχουν.

Η είσοδος στο αγρόκτημα δεν επιτρέπεται σε κανέναν καθώς και στο παρακείμενο χωριό όπου συστάθηκε ‘υγειονομικός φραγμός’ από την υγειονομική υπηρεσία και την αστυνομία.

Απαγορεύτηκε επίσης η πρόσβαση σε δημοσιογράφους και εικονολήπτες για προληπτικούς λόγους στο χωριό που απέχει 1,5 χλμ από το μολυσμένο αγρόκτημα, αν και εκεί δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα της πανώλης.

Για να καθησυχάσουν τους κατοίκους της περιοχής, η κτηνιατρική υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γίνεται γνωστό ότι η πανώλη των χοίρων δεν προσβάλει τους ανθρώπους ή άλλα ζώα. Μπορεί όμως να μεταδοθεί μέσω αυτών.

Απαγορεύτηκε, ακόμη, η σφαγή των χοίρων και ας έχουν εμβολιαστεί, όπως τονίζει η σερβική εφημερίδα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος