Αλβανοί Σκοπίων: Οι πινακίδες να είναι και στα αλβανικά…


Νοέμβριος 23, 2010.

«Παρότι ο νόμος και το Σύνταγμα της χώρας επιτρέπει την αναγραφή των πινακίδων της πόλης στην αλβανική γλώσσα, η πόλη του Κουμάνοβο αυτό δεν το σέβεται», γράφει η αλβανόφωνη εφημερίδα της Βαρντάρσκας «Λάιμ Πρες».

Στο Κουμάνοβο το 20 τοις εκατό – σημειώνει η εφημερίδα- είναι αλβανικής καταγωγής, οι πινακίδες στα μέσα μαζικής μεταφοράς αν και θα έπρεπε να είναι στην αλβανική γλώσσα εντούτοις είναι μόνον στα σλαβικά και στα αγγλικά.

Ευθύνες ρίχνονται στο δήμο της πόλης που έχει παραγγείλει τις πινακίδες αυτές παρότι επίσημη γλώσσα του Δήμου του Κουμάνοβο είναι τα αλβανικά.

Τα παράπονα των αλβανόφωνων κατοίκων της πόλης αυτής της Βαρντάρσκας είναι έκδηλα. Tηλεφωνούν, μάλιστα, στα μέσα ενημέρωσης και τα καλούν να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ότι οι Αλβανοί του Κουμάνοβο είναι στο περιθώριο.

«Ελάτε στο Κουμάνοβο να δείτε πως έχουν περιθωριοποιήσει τους Αλβανούς», δήλωσε ο κάτοικος της πόλης αυτής, Neha Ibrahim, προς την αλβανόφωνη εφημερίδα που εκδίδεται στην πόλη των Σκοπίων.

Στο ζήτημα αυτό παρενέβη και ο δημοτικός σύμβουλος, Bruno Ramadani, που εκλέγεται από τις τάξεις του αλβανικού κόμματος της «Νέας Δημοκρατίας» (DR), ο οποίος κατέθεσε επιστολή στο δήμο για την πρόσθεση της αλβανικής γλώσσας σε όλες τις πινακίδες της πόλης. Η απάντηση που έλαβε ήταν θετική και ο δήμος υποσχέθηκε να αλλάξει τις πινακίδες.

Ο Χαλίλ Κουρτίσι, επίσης, δημοτικός σύμβουλος που εκλέγεται όμως από τις τάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών (DPA) ζήτησε την αλλαγή των πινακίδων στην πόλη και υποστήριξε ότι οι Αλβανοί του Κουμάνοβο, πρέπει να πάψουν να ζούνε στο περιθώριο

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος